Tuesday, August 17, 2010

 

LA LLOSA,BEN APROFITAT- art.revista Celsona

LA LLOSA BEN APROFITAT
Dona goig de veure l’embassament de La Llosa del Cavall ple com mai i això ressuscita vells somnis que algun dia es faran realitat, com és el de poder mantenir plena la cua de l’embassament,en el tram més proper a Sant Llorenç.
Aquests dies voltant per la zona he pogut veure l’ús com a immensa piscina de diferents trams de l’embassament. No és fàcil trobar espais per arribar a l’aigua, i tenir llocs adequats per prendre el sol. De totes maneres la gent busca i al final troba multitud de petits espais que fan de platja, ni que sigui algun tros de l’antiga carretera. Tot val per poder estar en un lloc privilegiat, a nivell paisatgístic i aquàtic, i tranquil com pocs.
He trobat també excel•lent la implantació d’una empresa, paraula potser exagerada, de lloguer de canoes i kayaks. Vaig parlar una estona amb ells, i realment és una idea encertada la d’oferir aquest servei a tots els visitants de la comarca, molt útil per a petits i grans, sobretot aquest any en que l’embassament és espectacular.
I ara i aquí podem veure com una infraestructura com aquesta pot ser vista negativament pels qui l’han d’acollir o positivament si es permet fer-ne un bon ús. La planificació, decisió i construcció de l’embassament va ser molt llarga , però va permetre tenir una excel•lent connexió entre Solsona i Sant Llorenç, i ara ha de permetre garantir l’aigua de boca d’un gran nombre de municipis, comarca enllà, produir electricitat, tot arribarà, i donar vida a un gran nombre d’establiments del seu entorn.
Es evident que és més atractiu per molta gent tenir com a vista des d’un menjador o una terrassa d’un restaurant un tros d’embassament que no pas una muntanya que ja veiem cada dia , una mica per tot arreu.
L’aigua sempre ha atret l’interès i la curiositat, i realment l’encaix de l’embassament dintre de la vall on està ubicat, és espectacular. Molt més que d’altres pantans de Catalunya. I ho demostra la gran quantitat de persones que el visiten i es paren en diferents indrets per contemplar-lo.
I aquí tinc un dels retrets a fer. Va faltar sensibilitat o vista turística a l’hora de planejar la carretera i no deixar-hi 3 o 4 miradors en diferents punts del traçat. Hi ha llocs esplèndids , molt adients per poder-hi aparcar i deixar que la gent pugui veure el contrast entre les roques ,l’aigua i el paisatge llunyà.
Aquest és un problema solucionable i sense un cost massa elevat, al contrari de la vella idea de planificar una mena de presa a la cua del pantà per poder garantir la suficiència d’aigua en aquesta zona, en anys de sequera. Aquest projecte sí és molt car, i impensable de realitzar en els propers anys, però molt diferent, el tema dels miradors, i fins i tot d’algun indret que permetés baixar fins a l’aigua en bones condicions.
Alguns dels camins que s’utilitzen actualment son tant precaris que algun dia poden donar algun ensurt. De totes maneres, puix que feia falta construir un nou embassament i tot indica que aquest ha estat el darrer a fer-se a Catalunya i no n’hi ha cap més en previsió, convé treure-li el màxim de profit. Deu n’hi do del que s’ha fet, però queda molt per fer, sempre pensant en la vigilància i protecció de tot el que s’hi dugui a terme.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?