Tuesday, May 29, 2007

 
UNS MÉS QUE A D'ALTRES
Estem ja fora de les eleccions i en plena efervescència de valoracions i inici de pactes. Com ja és habitual sembla que tothom hagi guanyat, i que la abstenció hagi afectat a tots per igual, i això no és cert ni de bon tros. Es evident que cal meditar perquè tanta gent es queda a casa, a nivell general, però també perquè en altres llocs s'aconsegueixen índexs de participació del 85% com és el cas del municipi de Borredà.
Amb tot, sí s'ha d'acceptar que les campanyes son força avorrides i "previsibles", a més de reiteratives. Caldrà buscar noves fórmules per explicar a la gent el que es proposa i les diferències entre uns i altres, per deixar clares les alternatives. De fet la millor campanya és la que es fa durant els quatre anys de mandat, s'estigui en el govern o en la oposició. Qui creu que en els quinze dies de campanya es pot aconseguir gran cosa, és que no coneix la realitat. Ni en els darrers dos o tres mesos.
Les properes eleccions municipals es comencen guanyant o perdent des d'ara mateix. No s'hi val a improvisar o a pretendre vendre el producte amb fórmules repentines o de pur màrqueting. I res millor que la autenticitat i la normalitat en la vida diària municipal. I res millor que complir el programa presentat, com a garantia perquè la gent cregui en el teu projecte i la teva serietat. En fi, en el meu cas ha funcionat i en tots aquells que conec, també.
Cal tornar, doncs, a la simplicitat del missatge i a tocar els temes realment importants i essencials per la gent. A dia d'avui, i cobertes les necessitats més indispensables, la gent vol millorar el nivell de vida per medi de les petites - grans coses del dia a dia. Més que vendre grans projectes es vol un poble net, polit, tranquil, segur. Ja se sobreentén que s'han de construir noves escoles, o fer nous consultoris mèdics, etc, això és important, però tant vital com això és aconseguir viure en millors condicions. I hem de reconèixer que tenim massa impediments per fer-ho viable.
En aquests temps immediats haurem de fer front amb decisió i contundència a l'increment de sorolls de tota mena que no permeten un descans quasibé enlloc, ni de dia ni de nit. Haurem de fer front a un increment del vandalisme, la brutícia, el despreci pels drets dels altres, comportaments individualistes i egoistes com mai abans havíem vist. A una crisi del principi d'autoritat que afecta els càrrecs institucionals, però també a la resta de personal , com policia local, Mossos d'Esquadra, etc, difícilment es pot actuar sinó es tenen clares les maneres i les conseqüències.
En definitiva, venen uns temps en que haurem de parlar menys dels grans projectes per parlar i solucionar els petits detalls de cada dia i cada moment.
I tornant al principi, veiem com molta gent ha passat d'anar a les urnes i ha cregut que o tot estava dat i beneit o ben poc podia fer per triar entre candidatures novedosos o amb prou credibilitat. Error evident i que ara hauria de comportar que tot aquell que no ha anat a votar, almenys que estigui quatre anys callat perquè no té dret a queixar-se ni a protestar sinó ha fet el pas d'anar a votar.
I on tenim un problema és en el sistema de repartiment de representació i de pactes. Només llegir aquests dies els titulars donen ganes de sortir corrents, a la vista de la disparitat de propostes i la poca serietat de moltes d'elles. Sembla que tot estigui supeditat a tenir una alcaldia i els partits seriosos han de valorar ,abans altres coses. Estic totalment en contra d'intercanvis de càrrecs, mercadeig d'alcaldies, o propostes de pactes amb forces molt allunyades unes de les altres. Governar vol dir dirigir, administrar i formar equip. No un joc d'interessos per veure qui en treu més .Si comencem així no ens estranyi que molta gent es quedi a casa el dia de les eleccions.
I d'aquí que la abstenció no hagi afectat a tots per igual. A uns molt més que a d'altres i és que la trajectòria de cada persona i partit és la millor carta de presentació per valorar la seva coherència i serietat.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?