Thursday, January 25, 2007

 
INJUSTES OBLIGACIONS
Molta gent desconeix algunes de les obligacions que s’imposen als ajuntaments,siguin petits o grans, i que suposen costos força elevats. Veiem-ne alguns exemples.
Quan algun incívic abandona un gos o un gat, l’ajuntament corresponent li pertoca agafar-lo i posar-lo en unes dependències adients, fins a trobar el propietari, i sinó mantenir-lo fins que algú el vulgui adoptar.
El primer problema és saber qui és el propietari perquè, d’entrada ja no es compleix la llei que obliga a tenir-los identificats, mitjançant un xip, o inscrivint-los en el registre municipal d’animals domèstics. A dia d’avui , de ben segur que a la comarca del Solsonès son majoria els animals no identificats com cal, i com aquí en la majoria de comarques de Catalunya.
El cost d’aquest servei pot ser realment elevat i normalment els ajuntaments intenten que siguin les protectores d’animals les que se’n facin càrrec, però evidentment ajudant-les econòmicament perquè sinó no ho podran aguantar.
Un altre problema és quan algun altre incívic abandona algun vehicle per qualsevol lloc del territori. Aquí també els guardes rurals obren expedient i diuen a l’ajuntament corresponent que han trobat un vehicle i s’ha de retirar deseguida. Una altra despesa que va a càrrec de l’ajuntament sinó es pot trobar el propietari que l’ha abandonat i habitualment no es troba perquè es tracten de vehicles robats o que els hi ha tret les identificacions.
El mateix sistema de denúncia es segueix quan es troben deixalles abandonades en qualsevol riera, o indret forestal. De nou es comunica a l’ajuntament que li toca anar a retirar aquesta brutícia que ningú sap qui ha deixat.
Podríem seguir amb unes quantes obligacions més que recauen sobre les espatlles municipals i que al cap de l’any suposen diners i temps per culpa de gent que no té cap remordiment per comportar-se com autèntics incívics. Només cal veure com queden els boscos al final del temps de bolets per comprendre la gravetat de la situació.
Es evident que caldrà fer alguna cosa més que simplement queixar-se i lamentar aquests comportaments. Tota situació com la descrita ha de motivar un càstig contundent quan es troba els autors. I alguna actuació hauria de recaure sobre el govern de la Generalitat en comptes de sobre els petits ajuntaments que no tenen medis ni mitjans per solucionar-ho. Per exemple, la retirada de vehicles abandonats. O la recollida de animals perduts o també abandonats. Seria una bona manera d’ajudar als que tenen menys capacitat per resoldre situacions que normalment no provoquen els ciutadans propis. Sempre solen ser els de fora els que tenen aquests comportaments tant reprobables.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?