Thursday, June 29, 2006

 
BUTLLETÍ MUNICIPAL – INFORMEM – Núm. 17 juliol 2006

GARANTIR AIGUA
Es evident que un dels serveis bàsics per un municipi és l’aigua. I molt especialment en uns temps en que va escassa i cada vegada ho serà més. El règim de pluges es va fent irregular i ja no es pot confiar en les captacions tradicionals del passat. També cal emmagatzemar-ne més per les puges i baixes de consum que es produeixen en determinats dies o èpoques de l’any.
L’equip de govern municipal sempre ha pres el tema de l’aigua com una qüestió prioritària i li ha dedicat l’esforç indispensable, en temps i en recursos. Ara donem compte de les darreres actuacions.
Fa pocs dies es va signar l’acord entre l’ajuntament i el propietari de la finca Subirats per ocupar, utilitzar i millorar les instal·lacions d’aigua municipal per un termini igual al de les concessions d’aigua atorgades per la Generalitat a l’ajuntament i que acaben l’any 2071.
En aquest cas es garanteix la connexió del pou Cabanes 1 i Cabanes 2 als dipòsits de sedimentació, i d’aquí a la xarxa general d’aigua. El pou 1 pot donar 25.000 litres/hora, i el pou 2 té un cabal de 15.000. Aquests dos pous es poden sumar al cabal de la Riera Margansol( si baixa prou plena) i a les captacions de les Nou fonts i Font de les Mosqueres. Les tres captacions tradicionals del poble (amb un promig de uns 10.000 litres/hora.)
Fruit d’aquest acord s’ha dut a terme un canvi de canonada des dels dipòsits de sedimentació fins a l’arqueta de Cabanes. Aquesta obra adjudicada a l’ empresa Excavacions Pere Busoms s’ha dut a terme amb caràcter de urgència i amb subvencions dels fons europeus FEOGA, per mitjà del Pla de Desenvolupament Rural del Departament d’ Agricultura. L’obra permet transportar tot el cabal d’aigua d’un lloc a l’altre ,fins i tot quan es connecta un dels pous o tots dos.
Una altra negociació ha estat amb la propietària de Subirà. En el marc de l’acord consensuat de rehabilitació del Molí de Subirà, l’ajuntament ha pogut instal·lar un nou dipòsit de 120.000 litres al costat del de 30.000 . Així hem augmentat la capacitat de magatzem destinat a la zona de Jaume Coll- El Coll- Rocatrencada. També aquest dipòsit s’ha finançat amb fons FEOGA.
Una altra negociació s’ha dut a terme amb la Generalitat per obtenir un nou ajut destinat a la construcció d’un dipòsit de 500.000 litres ,per garantir un adequat subministrament a la zona del Càmping de Campalans. La previsió és poder-lo construir a principis de l’any vinent perquè pugui entrar en servei l’estiu vinent.
I en els propers dos o tres anys, preveiem la construcció de dos dipòsits de 1.000.000 de litres. Un al costat del dipòsit vell de Subirà i un altre al costat del de la zona nord. Amb aquests dipòsits garantirem l’aigua per un llarg període.
Per últim, a la tardor s’adjudicarà la portada d’aigua a la zona oest del terme municipal, subministrant aigua a unes quantes cases d’aquest indret.

NOU AJUT DE CAIXA DE MANRESA.
El mes passat es va signar un nou conveni de col.laboració entre l’ Obra Social de Caixa de Manresa i l’ Ajuntament de Borredà.
Aquest conveni preveu una subvenció de 900 euros , destinada a col·laborar en el programa d’activitats del Centre Cívic, per a tot el col·lectiu de la Tercera Edat. De fet en els darrers anys el programa d’activitats ha anat augmentant i son moltes les persones que hi participen.
En els darrers mesos s’han dut a terme cursets de punta al coixí, manualitats, cuina, xerrades sobre temes sanitaris, de seguretat, etc.
De fet el Centre Cívic s’ha convertir en un lloc de trobada per a la major part del col·lectiu de la tercera edat i és gràcies a les aportacions de Caixa de Manresa, així com de la Generalitat i la Diputació de Barcelona, que és possible oferir múltiples activitats al llarg de tot l’any.

SERVEI ADSL
S’ha millorat el servei d’ ADSL ofert per la empresa ASPENTER, la qual dona senyal a una vintena de usuaris. La previsió és augmentar els usuaris i el servei en els propers mesos.
Per part de l’ajuntament estem a la espera de l’arribada del projecte de Banda Ampla Rural de la Generalitat. Les previsions apunten per finals d’aquest any i aleshores es veurà quines prestacions ofereix i a quins preus. Oportunament donarem compte d’aquest servei a tots els interessats.

SERVEI DE TELEVISIÓ PER CABLE.
Aquest és un servei municipal i com a tal l’estem posant al dia pel que fa a les noves tecnologies. El pas del sistema analògic al digital es fa més lentament del previst per part de les cadenes nacionals i estatals. La nostra previsió és entrar-hi tant bon punt hi hagi bona cobertura a la nostra zona.
També s’augmentaran els canals, a mesura que entrin en funcionament o es vegin adequadament. Aquest és el cas de La Sexta. De moment encara no es pot oferir perquè no cobreix aquest indret.
Per millorar la qualitat i la recepció es col·locarà una torre més alta a la zona de les antenes, i es renovarà el cable troncal des de l’ajuntament fins la zona nord. Posteriorment s’aniran canviant els instruments de la capçalera per passar-los al sistema digital. La primera fase dels treballs es farà durant l’estiu i la tardor, la segona fase durant l’hivern. Entrarem en el sistema digital a principis de l’any vinent.

FESTA MAJOR 2006.
Recordem que els dies de la Festa Major son del 19 al 22 d’agost. Dies plens d’activitats i actuacions. Com ja es va fer l’any passat tots els actes son d’entrada lliure i s’organitzaran rifes per ajudar a finançar la festa.
Igualment s’ha demanat a les cases comercials del poble i a d’altres de la comarca ,la seva ajuda ,posant anuncis en el programa .
Demanem també la col.laboració de tothom per deixar lliure l’espai de la Plaça Major i voltants. El millor lloc per deixar els cotxes és l’aparcament municipal. I fem una crida a la participació i a passar-s’ho bé. Bona festa a tothom i gràcies a tots els col·laboradors i als membres de la Comissió de Festes.


REVISIÓ DEL CADASTRE URBÀ.
Ja en un anterior butlletí es va donar compte de que aquest any es fa la revisió de cadastre a una part dels municipis de la comarca del Berguedà i l’any vinent a la resta. Estem en el grup d’aquest any i s’ha fet ja el treball tècnic que comporta actualitzar els valors cadastrals, així com dades dels edificis urbans. De moment encara no s’han resolt els situats en zones rústegues.
La darrera revisió cadastral es va fer l’any 1986 , la qual va entrar a tributació l’any 1988, fins ara. El poble ha canviat notablement en aquest llarg període i amb ell tots els edificis situats en el casc urbà.
En el ple municipal del passat dia 19 de juny es va aprovar amb els vots en contra de CiU el nou tipus impositiu per l’ IBI ( impost de bens immobles = contribució urbana) . L’equip de govern va proposar i així es va aprovar ,passar de l’actual 0,77 a 0,76, és a dir una rebaixa de tipus i de l’IPC d’un any, com a mesura per alleugerir la repercussió de la puja de valors cadastrals sobre la quota definitiva a pagar l’any vinent.
Cal saber que la ponència de valors que s’aplica a Borredà com a tot arreu, és redactada i proposada per la Gerència de Cadastre que depèn del Ministeri de Economia. Estudiada la ponència i estudiats els valors que surten, és evident que tots pugen notablement respecte els valors de vint anys enrere.
Amb tot aquesta puja no s’aplica de cop d’un any a l’altre sinó es reparteix al llarg dels propers 10 anys. D’aquesta manera la repercussió de la puja és molt menys forta que si es fes d’un sol cop. Es per aquest motiu que hem aprovat un tipus més baix que l’actual. Es una manera de compensar la puja del valor cadastral.
Tothom sabrà el que li toca pagar l’any vinent, durant els mesos d’octubre o novembre. En aquests mesos tots els propietaris de bens urbans rebran una còpia de la seva fitxa cadastral, amb els detalls tècnics de l’edifici, el valor cadastral que li assignen i la base imposable sobre la qual s’aplicarà el tipus aprovat per l’ajuntament. De tot plegat en sortirà la quota de l’any 2007.
Qualsevol dubte, al·legació o modificació de la fitxa que estigui justificada es podrà solucionar durant un termini prou ampli, a les oficines de Contribucions de la Diputació a Berga.
Una vegada resolt el període d’al·legacions queda aprovat el padró d’IBI i es posarà a cobrament l’any vinent en els terminis i condicions habituals des de sempre. No queda encara clara la situació dels edificis situats fora del casc urbà, en quan a disposició de les fitxes perquè s’hi ha d’aplicar una normativa que encara no està aprovada a nivell general. Ja n’informarem oportunament. L’important és demanar informació sobre qualsevol dubte quan es rebi la fitxa i comprovar-ne la correcció de totes les dades que hi figuren.

FÀBRICA DE BAIX.
L’activitat que s’ha dut a terme a la Fàbrica de baix en els darrers anys s’ha acabat i l’edifici ha passat a mans d’uns promotors que la pensen rehabilitar i posar en venda, en locals de diferents mides.
Properament es duran a terme els treballs de millora de l’entorn i urbanització de l’espai dels voltants. Es un edifici que una vegada restaurat pot donar un bon servei a tot un conjunt de persones i activitats. La previsió és que en ben pocs mesos es puguin posar a la venda els locals disponibles.

CONSULTORI MÈDIC ACABAT
Les obres de construcció del nou consultori mèdic municipal s’han acabat i tothom ja pot veure el resultat. Sense cap mena de dubte el lloc és adequat, la superfície és àmplia i l’equipament interior complert.
El cost total de la construcció i equipament interior se situa als voltants dels 140.000 euros , íntegrament pagats per Catsalut.
Des d’ara ja es pot fer servir i es podran veure les millores respecte l’anterior. Ha valgut la pena lluitar per aconseguir aquest equipament, i hem de dir que la entesa i predisposició del Departament de Salut ha facilitat realment les coses per arribar a bon port.

WEB – AJUNTAMENT
Fa pocs dies hem estrenat una nova web, ajudats per la Diputació de Barcelona. Es evident que les noves tecnologies han de permetre acostar la informació i documentació a tots els ciutadans i aquesta és la nostra voluntat.
En aquest espai es podran trobar multitud d’ informacions de gran utilitat. Volem també que sigui completada en les properes setmanes amb documentació bàsica i de gran ús com pot ser la normativa urbanística actualment vigent, o tots els butlletins municipals.
També pretenem posar-hi les actes dels plens municipals i de les juntes de govern local, de manera que tothom pugui informar-se dels acords que prenem en un i altre òrgan.
La feina d’actualització no és fàcil quan s’ha de compaginar amb tota la burocràcia d’un ajuntament, però esperem poder-ho oferir a tots els que han trobat en les noves tecnologies una bona manera d’estar informats.
L’adreça de la web és ben fàcil d’aprendre i recordar: www.borreda.net.

PRIMER FESTIVAL DE TEATRE INFANTIL A CAMPALANS
En el marc d’un conveni de col.laboració entre el Càmping Campalans i l’Ajuntament s’ha convocat el Primer Festival Internacional de Teatre Infantil amb la participació de 8 grups d’un gran nivell i diversitat.
Aquest festival tindrà lloc a finals de juliol i oportunament se’n donarà la relació d’horaris i actuacions a tots els interessats.
Aquest festival fa una aposta per la qualitat i la diversitat i té vocació de continuïtat , de manera que cada any el podrem contemplar per les mateixes dates.
S’ha demanat també la col.laboració de la Diputació de Barcelona i la Generalitat, a la vista de la projecció en que comença i el ressò que tindrà en el futur immediat.
Properament en totes les cartelleres municipals s’exposaran els cartells dels grups i els dies i hores d’actuació. Animem a tothom a assistir-hi.

MOLT AVANÇAT L’APARCAMENT MUNICIPAL
Es pot ja veure en fase molt avançada la realització del projecte de Aparcament Municipal en l’antic camp gran de Cal Vilardell. En ben poc temps més l’obra quedarà totalment acabada i a punt per entrar en servei.
Hem aprofitat l’execució per prendre algun acord que modifica el projecte inicial i el millora clarament. Una primera opció ja fou la de ubicar-hi els contenidors soterrats en l’extrem d’entrada. Una altra ha estat la de estudiar el desviament de les aigües pluvials cap a fora de l’aparcament i fora de la xarxa de clavagueram.
Una superfície de 2.700 m2 és capaç de recollir un gran volum d’aigua en cas de pluja i era poc recomanable conduir-la cap a la xarxa de clavegueram del c/ Queralt i c/ Manresa. Xarxes poc adequades i insuficients, en cas de pluges intenses. Però que, a més ,conduïen l’aigua neta cap a la futura depuradora d’aigües residuals ,amb les complicacions que això comporta.
D’aquí la decisió de buscar un aprofitament pràctic i barat. Acordàrem construir una bassa a pocs metres per sota de l’aparcament i fer-la servir de dipòsit per usos agrícoles i ramaders. El cost per l’ajuntament ha estat similar al que hagués costat la connexió a la xarxa general i en canvi ens estalviem problemes greus en cas de pluges intenses i al mateix temps li donem un ús millor a l’aigua recollida.
Pel que fa a la ubicació dels contenidors de escombraries i recollida selectiva, tots aniran soterrats. El servei oficialment començarà a principis de l’any vinent en que s’automatitzaran les instal·lacions. El contenidor que traurem d’aquest indret serà el de voluminosos. En aquest cas el volem instal·lar a la zona de la Fàbrica de baix, just en la placeta per girar camions . Allà podrem construir-hi un contenidor gran de formigó que podrà encabir molt més volum que un contenidor metàl·lic i no donarà cap imatge negativa com la que tenim en dies en que queda totalment ple.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?