Thursday, January 30, 2020

 

FER FRONT ALS DANYS - art. Endavant Digital


FER FRONT ALS DANYS.

Se suposa que la principal prioritat d’un govern , ha de ser donar cobertura a tots els serveis bàsics, i a programar i planificar el futur del país, de cara els propers reptes i necessitats que vinguin.
Aquest principi, tant val per un ajuntament, com per un govern autonòmic o pel govern central. I si apareixen novetats, imprevistos o catàstrofes, ha de ser prou àgil i eficient, com per a resoldre-les adequadament.
En els darrers dies, i setmanes, hem tingut a Catalunya, algunes mostres clares d’ineficàcia del Govern, afegides a moltes d’altres, en els darrers anys. Tant és així, que ja no es pot amagar, per més temps, la transmissió d’ ineficàcia i mala gestió, com mostra la darrera enquesta del CEO ( centre d’estudis d’opinió ), en la qual el Govern obté una nota del 4,65 sobre 10, i un 61,6% dels catalans i catalanes, consideren que no sap gestionar el país.
Casos com l’accident de la química de Tarragona, o els danys de la borrasca Glòria, suposen una demostració de mal funcionament, i manca de recursos. En el primer cas, perquè segons informacions d’alguns alcaldes de la zona, no es va aplicar degudament el Pla corresponent, i en el segon cas, ens trobem amb la paradoxa d’haver de confiar, de manera total i absoluta, en els recursos estatals, perquè la Generalitat no té cap marge de maniobra, per implementar-ne de propis.
La situació organitzativa i financera de la Generalitat, no disposa de partida ni possibilitats de posar en marxa, un pla propi, per manca de pressupost i per un deute astronòmic de vuitanta mil milions d’euros, que no li permet contractar ni un sol crèdit, amb cap entitat financera. Depèn de tot i per a tot, de les finances estatals.
Curiosa paradoxa, la de no haver aprovat els pressupostos generals de l’Estat, l’any passat, i tenir els propis, prorrogats del 2017. Així, doncs, els greus danys de la borrasca “Glòria” inicialment avaluats en cinquanta milions, hauran de ser reparats amb les ajudes que acordi el govern central.
I aquí, és on rau, el prestigi i imatge d’un govern. Si en els moments de crisis, un govern no és capaç de resoldre’ls de manera ràpida i eficient, la seva utilitat, és posada en qüestió i no passa l’examen d’eficiència que ha de tenir.
Tenim un govern, enfrontat a nivell intern, i confrontat a nivell extern, sense temps per dedicar els esforços a les necessitats quotidianes, a l’espera de si es convoquen eleccions o no, i com evolucionen temes judicials que van interferint en la vida quotidiana.
Massa soroll, massa inestabilitat, massa confrontació, a tots els nivells, com per a poder estar atents a la governació del país. Les distraccions son tant grans i variades, que no permeten posar ordre ni resoldre els conflictes més immediats. I els danys, produïts, son quantiosos i territorialment dispersos, de manera que hi hauria d’haver una dedicació absoluta a resoldre’ls.
I alguns no tenen espera perquè de la seva reparació en depenen activitats molt diverses que no poden quedar per a més endavant. I no penso solament en totes les infraestructures, equipaments i serveis lligats al turisme, sinó a sistemes de mobilitat o a prevenció de noves avingudes, en zones en perill permanent.
I el que s’ha vist, obliga a emprendre canvis urbanístics, en diferents punts del país, com per evitar la repetició de danys tant importants, com els que s’han produït. En definitiva, un govern, ha de servir precisament per donar seguretat, abans, i resolució de danys, després.

Aquesta no és la situació del govern , a dia d’avui, i allargar l’agonia només serveix per a empitjorar les expectatives de futur. Es hora, de canvis profunds, començant per un canvi de majories en el Parlament de Catalunya, i la constitució d’un nou govern, al servei de tot el país, i no només d’una part. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?