Sunday, November 06, 2016

 

POLÍTICA MAL ENTESA - art. Regió 7

POLÍTICA MAL ENTESA.
La bona política és pedagogia. Es demostrar en públic i en privat que les coses es poden fer amb respecte pels propis i pels adversaris i que es gestiona amb coherència, honestedat, i sempre sota el principi, del bé públic que és el bé general. Per això és tant important el comportament dels qui ostentem càrrecs públics, sigui de partit o institucionals, o tots dos alhora. Impossible reclamar als altres el que no fas tu mateix.
Doncs, bé, portem uns anys en que l’exemplaritat ha quedat destrossada en molts dels àmbits de la vida pública, i ara mateix en tenim diversos models, en els tribunals. Ens estem assabentant de pràctiques mai imaginades , d’unes dimensions colossals que no només han maltractat els diners públics sinó han fet un mal immens en el conjunt de la societat. Tants casos i tant estesos han donat la sensació que no hi ha res de net, en política, posant-nos a tots en el mateix sac.
Hi ha motius per estar decebut i indignat, sense cap mena de dubte, sobretot perquè n’hi ha que expliquen les malifetes com si fos un conte del més normal. Veien fer coses semblants en el seu entorn, i què més normal que copiar el mateix sistema, i enriquir-se a costa del bé comú. I la indignació esdevé crispació quan res indica que es pugui recuperar el diner robat. Sembla com si s’hagués esfumat i no hi hagués possibilitats de fer-lo tornar, amb els interessos corresponents, a banda de pagar amb presó, els danys causats.
Es en aquest ambient tant enrarit que hem estat prop d’un any amb un govern en funcions, i hem assistit a sessions d’investidura amb imatges i paraules, encara menys exemplars. La darrera, passarà a la història com el que mai s’ha de permetre a polítics seriosos, i en el que mai s’hauria de convertir un Parlament. Insults, gestos inadequats, intervencions fora de lloc, acusacions a tort i a dret, sense cap base fonamentada, sortides de l’hemicicle, falta de respecte a la presidència o a d’altres diputats o grups parlamentaris....és a dir, un recull de males pràctiques, vistes i escoltades en un sol lloc, i en ben poques hores.
Entrem en una nova legislatura molt complicada per gairebé tots els partits i pel propi govern central i el govern de la Generalitat. Si algú pretén continuar amb aquest tipus de política, la cosa anirà molt, molt malament per a tots. I en res ajuda que el principal partit de l’oposició hagi donat un altre pèssim exemple de com no s’han de fer les coses. Sóc dels partidaris de resoldre, el més aviat possible, el conflicte del socialisme espanyol, per poder actuar amb una coherència que ara falta. Però bé d’això, ja en parlarem en un proper escrit. El que convindria acceptar son unes regles mínimes de convivència entre les dues realitats, l’espanyola i la catalana, per evitar el xoc de trens i aconseguir sortir de l’atzucac en el que estem ficats.
Costa de creure que ara comprendran millor la realitat catalana i donaran passos per intentar pactar els grans desacords. Una part considera impossible el diàleg, però una altra part encara creiem ser-hi a temps, entre aquestes dues realitats, pertoca al govern central mostrar al voluntat de canvis substancials, i des d’aquí, entomar-los com positius si hi ha prou elements com per garantir-los de cara el futur. Complicat, però no impossible perquè el desgast és immens per les dues parts.

I de totes maneres, pertoca retornar a la dinàmica parlamentària, seria, rigorosa, i sobretot respectuosa amb totes les idees i propostes. Es pot ser dur en la defensa de les iniciatives parlamentàries, però sense trencar el respecte ni els ponts que sempre han d’existir entre govern i oposició. En el darrer debat, alguns varen trencar ponts que ara toca refer de forma urgent, i mostrar l’autèntica imatge que ha de tenir la política, entesa com resolució dels problemes dels ciutadans. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?