Friday, October 07, 2016

 

EN UN TÚNEL - art. Regió 7

EN UN TÚNEL.
Amb prop de quaranta anys de militància en el socialisme, i dic socialisme, sense posar-hi sigles, perquè per a mi el caràcter internacionalista i global, és un element essencial per transformar el món en que vivim; no havia viscut uns episodis tant vergonyosos com els de la setmana passada, en el Comité Federal.
Començo, doncs, per demanar disculpes als lectors i ciutadania en general, per un comportament impropi d’un partit de llarga trajectòria en defensa dels més desvalguts. En aquest cas el PSOE ha entrat en un túnel del qual en pot sortir net, si el fa servir per rentar els fons i les formes, apartar personatges inadequats i recuperar els seus signes d’identitat fundacionals, o continuar en el marasme on l’han conduit uns quants que han perdut el nord, i no han volgut perdre la capacitat de domini que tenien sobre l’executiva federal.
En tota organització formada per milers de persones hi ha elements díscols que creuen poder fer servir els càrrecs que ostenten per proposar i si convé, imposar, els seus criteris en contra de la majoria. En el socialisme s’està vivint una etapa d’obertura als militants i simpatitzants, amb tot el que comporta de novetat, i improvisació. No sempre s’encerten les maneres de participar, i no és fàcil canviar les formes que han imperat al llarg de decennis, en partits que han superat els cent trenta anys d’existència.
Es lògic, doncs, trobar desequilibris i disfuncions que cal resoldre amb bona voluntat i serviran per afinar millor una propera vegada. Ara bé, el que mai podrem acceptar és el trencament del fonament essencial de la democràcia, interna i externa, d’una persona , un vot. I encara menys podem acceptar que, per raons de càrrecs institucionals, alguns vulguin conduir el partit cap on els sembli millor, deixant de costat el que pensen i decideixen les bases del partit.
Era més que previsible rebre tota mena de pressions per formar govern, i era imaginable la formidable tempesta mediàtica sobre el socialisme per fer-ho possible. Si el mapa polític no fos tant enrevessat, la solució hauria pogut venir dels partits menors, com havia passat en altres ocasions, però aquests estan immersos en batalles internes o externes que els han deixat paralitzats a nivell de política estatal. Tocava , doncs, apel·lar als grans acords d’Estat, o a les pors del trencament territorial.
Però les apel·lacions de la boca de Mariano Rajoy i el PP, son impossibles d’acceptar a la vista del panorama desolador dels darrers cinc anys. I aquesta tossuderia socialista en no facilitar el govern al PP, havia de passar factura. El que no ens podíem imaginar és la participació directa d’uns quants elements territorials del propi partit, per fer-ho realitat. D’aquí la gravetat de la crisi i d’aquí l’exigència de responsabilitats envers els principals actors d’aquesta traïció. Actors que no poden tornar a tenir càrrecs de direcció ni tenir la consideració de líders, quan han actuat com ho han fet.

I és que dona la sensació que ha estat l’IBEX 35 ( conjunt de les principals empreses del país) el guanyador, i el PSOE, el perdedor. Amb el partit decapitat, és impensable anar a noves eleccions, de manera que els impulsors deuen creure que només queda la via de l’abstenció, per sortir de la situació creada. Arribats aquí, cal sortir del túnel amb els deures fets, nets i polits ,per emprendre una nova etapa, sense haver renunciat als principis fonamentals i fundacionals que té i ha tingut el socialisme. Qui no els accepti, sobra en el partit. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?