Monday, October 24, 2016

 

DECAPITAR PECES DEL PROCÉS- art. Nació Digital Solsona



DECAPITAR PECES DEL PROCÉS.
Reconec que he estat sempre un mal jugador d’escacs, tot i la fascinació que sento per aquest esport. Bé, no l’anomenaria esport, sinó més aviat , joc matemàtic – cultural – cerebral. En la meva, mala estratègia, considero que tota peça “matada, o menjada” és una bona jugada, a diferència dels bons jugadors que van per les peces realment importants. I per tant, per a mi, l’estratègia és perseguir peó a peó, i ja arribarem a les figures, tard o d’hora, quan una millor estratègia és la d’anar per les peces importants, sense perdre el temps en els peons.
Poso aquesta introducció per exemplificar la jugada d’escacs que s’està jugant entre la Catalunya sobiranista ( que ni de lluny és tot el país) i el Govern central. Veureu que no parlo d’Espanya, sinó del govern que tenim i tindrem, gràcies a la vergonyant decisió del Comitè federal del PSOE, que no comparteixo en absolut. Però bé, aquesta és una altra qüestió que ja tractarem un altre dia.
En el tauler d’escacs, encara hi ha totes les peces, però el govern central ha iniciat la partida anant per algunes de les figures importants, deixant de moment, els peons que segueixin en el seu lloc.
Molts dels capdavanters del procés independentista a Catalunya, creuen tenir una major intel·ligència i astúcia que els seus homòlegs madrilenys, i per tant consideren que malgrat el desequilibri de forces i poder, aconseguiran fer “escac i mat”, en poc temps. Un any, com a màxim, cosa que en política i història, és un instant.
Mai es pot menystenir l’adversari, oimés, quan porta molts més anys de rodatge i té poderoses armes jurídiques i legals, al seu abast. Sincerament crec que aquí, s’han comés errors tant garrofals que donen la imatge de la mediocritat dels qui ens governen i els qui estan en el Parlament.
En la polèmica consulta del 9 N, aquí es va pecar de prepotència i es varen donar unes armes al govern central, amb una candidesa i facilitat, mai imaginades. Que ara alguns s’indignin o considerin de mal joc fer-les servir, encara dona més sensació d’haver perdut els papers. Algú podia imaginar que el govern central no les faria servir ? I per això no fa falta dir que els jutges estan al servei del govern, no fa falta, amb la llei a la mà, poden actuar. Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs, varen pecar de prepotència i imprudència a l’hora de posar-se al capdavant de la consulta, i fer-ho ostensiblement, en comptes d’haver-la posat en mans de la ANC. Varen voler capitalitzar la consulta, i no deixar-la en mans d’ERC, ni de cap altra força política i ara estan atrapats pels tribunals. Son peces importants, i no peons.
Com tampoc és cap peó la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va posar a l’ordre del dia, i a votació la declaració en que es considerava el Tribunal Constitucional com a no vàlid a Catalunya, i a trencar amb la legalitat constitucional. No pot al·legar ignorància de la llei perquè els lletrats del Parlament la varen advertir de la il·legalitat d’aquesta proposta de votació , i malgrat tot, la va tirar endavant. Aquesta és una altra peça important i no un peó.

Em temo molt que continuarà l’imparable camí cap a “terres ignotes”, per les dues bandes. Aquí fent grans i abrandats discursos, i prometent grans passos, cap a la independència, però sense moure’s del lloc, i allà, mentrestant esperant fer pagar els errors , decapitant peça per peça, a l’espera de l’esgotament de la societat. Mala estratègia per les dues bandes, però no s’albira un final proper. Un altre govern central podia haver facilitat una sortida negociada, però la continuïtat del PP, no permet esperar-ho. Caldrà confiar en un altre mandat, allà, però amb canvis aquí. Per arribar a acords, les dues parts han de fer-ho viable.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?