Tuesday, October 25, 2016

 

CARES SERIES, PER UNA DECISIÓ SERIA - art. Blogesfera socialista

CARES SERIES, PER UNA DECISIÓ SERIA.
Ahir a la tarda – vespre, tingué lloc la sessió del Consell Nacional del PSC, per a tractar un únic punt de l’ordre del dia. Decidir la nostra posició envers la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern central. Sala plena, amb 241 consellers/es, i tota l’executiva nacional en ple. Cares series, conscients d’haver de prendre una decisió seria, transcendental i històrica. Massa sovint aquest adjectiu el fem servir per molts esdeveniments que no tenen aquest caràcter, però la decisió d’ahir justifica l’ús d’aquest terme.
El Primer Secretari, Miquel Iceta, va fer una d’aquelles intervencions que recordarem sempre més.  Paraules ben pensades, ben reflexionades, ponderades i exposant cruament les raons per aquesta convocatòria extraordinària del màxim òrgan del partit, per, junts prendre un acord que marcarà la nostra trajectòria en els propers mesos, i potser, anys.
A continuació, una vintena d’intervencions plenes d’emoció i contenció, per anar donant suport a la proposta de l’executiva nacional, amb tots els matisos i versions , en funció de les persones i els territoris. Al final, votació unànime a favor de votar no a la investidura de Mariano Rajoy, amb una sola abstenció. Una votació que deixa clar el recolzament total dels representants del partit, a la posició de l’executiva.
Estem, doncs, a l’endemà de la decisió. Ara toca gestionar aquest no davant tota la societat catalana i espanyola. Trobarem comprensió en uns, crítiques en altres, improperis i lloances, en funció de qui parli en cada moment. Ens hem proposat entomar amb respecte totes les interpretacions de la nostra decisió, sobretot les provinents dels companys del PSOE. No serà fàcil perquè hi ha elements que els costa entendre la diversitat, en la pluralitat. Som federalistes, però per alguns, aquest és un terme molt genèric i no l’apliquen en els afers diaris, i el reserven només per determinats llocs i moments.
Ser federalista, precisament, significa compartir els grans ideals que ens uneixen a tots els socialistes a nivell mundial, però alhora entendre i acceptar modular l’aplicació d’aquests ideals en funció de les persones i situacions de cada territori. Els socialistes catalans hem estat molt respectuosos sempre amb les diferències d’altres autonomies, i per això parlem sovint dels pobles d’Espanya. Espanya està conformada per territoris molt diversos, amb llengües pròpies, cultura i tradicions que no solament hem de respectar, sinó preservar.
D’aquí la crida a relligar costures i posar ponts de diàleg amb el PSOE. No parlar de possibles trencaments sinó de com superar les dificultats presents. De fet, la posició en la que es troba el PSC es podia haver resolt , en bona part, si el Comitè Federal hagués obert la possibilitat d’abstenció tècnica, en comptes de global. Ja no parlo de fets més llunyans, perquè el que està fet, fet està, però en comptes d’exigir la mateixa decisió als 85 diputats/des, amb 11 n’hi havia prou, i ens haguéssim estalviat un munt de problemes que sortiran.

Però el més preocupant no és la votació de demà i demà passat, sinó el trajecte futur, ple de mines que aniran esclatant amb el pas de la legislatura. Sóc un dels signants per demanar Congrés extraordinari i urgent del PSOE. No es pot tenir un partit decapitat, governat per una gestora, i pretendre tenir un paper cabdal en les institucions del país. Passada la investidura, toca contemplar i decidir el futur immediat, i no es pot funcionar amb la provisionalitat en la que estem.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?