Monday, July 25, 2016

 

DE CDC A PDC - art. Nació Digital Solsona.

DE CDC A PDC.
D’entrada vull deixar clar que mai m’ha alegrat veure conflictes en altres partits, i menys quan es tracta de partits que han tingut un paper fonamental en la Transició , i en la llarga etapa posterior. En aquest grup hi figura CiU, i molt especialment Convergència pel pes que ha tingut, en primer lloc a Catalunya, però tot seguit a nivell estatal amb posicionaments molt rellevants en moments claus de la nostra història col·lectiva.
Durant anys, els socialistes varem estar sotmesos a durs i injustos atacs per part de CiU, i molt especialment per part de Jordi Pujol que ens volia fer aparèixer com poc nacionalistes ( de fet no ho som, perquè per això som un partit CATALANISTA, cosa molt diferent), però ell ho venia com “sucursalistes” del PSOE i febles defensors de l’autonomia catalana i tot el que això representa. Per ell, érem una mena d’infiltrats o gent de poc fiar en matèria “nacional” i si tens, com ell tenia uns mitjans de comunicació totalment dominats ( TV3, Catalunya Radio) i uns quants de privats molt ben subvencionats, i aixó es diu , dia sí , dia també, al final aquesta falsedat entra en la ment de la gent.
Els retrets que podem fer son immensos, i hagués preferit guanyar Convergència en les eleccions que no veure-la “desapareguda” per culpa d’ells mateixos. I encara més, hagués preferit” un mutis pel fòrum” de Jordi Pujol, que no pas l’ ignomínia de veure un ex President, destrossat per accions i actuacions impròpies, en el més alt càrrec institucional del país. Ara, encara es veuen més injustos i fora de lloc, tots els atacs, acusacions i retrets que ens va dedicar als membres del PSC. Però, la història, la vida, al final posa les coses en el seu lloc.
I el lloc que semblava reservat a Convergència era molt diferent del que realment té, a dia d’avui. I ho dic, després de l’elecció de nova Executiva, el dissabte passat. Veure com només van votar 5.430 persones, sobre un cens total de 8.000 associats / militants, és una mostra clara del brutal descens que ha tingut un partit que sis o set anys enrere, deia tenir més de 20.000 militants.
Però és que encara em va sorprendre més el desenvolupament de l’Assemblea / Congrés de quinze dies enrere, en el qual es va tirar per terra els dos noms nous proposats, pel mateix Artur Mas. He de dir que considero un greu error, desfer-se del nom de Convergència. Si persones i actuacions han embrutat un nom, aquest mateix nom es pot rentar si hi ha voluntat clara de fer-ho. Però em vull referir a un immens error comès en la tria del nou nom: el de Partit Demòcrata Català ( PDC).  Com ex dirigent expert en matèria electoral, i pels càrrecs que he tingut en el PSC, tinc una llarga trajectòria en matèria de creació de nous partits. En el llunyà 1981 un grup de quatre persones varem crear Progrés del Berguedà ( PB) per concórrer a les eleccions municipals del 83. Després he participat o ajudat a crear-ne una vintena més, en diferents àrees territorials.
Doncs bé, el primer que cal per triar un nom és comprovar si un d’igual o similar existeix en el Registre de Partits Polítics, del Ministerio del Interior, a nivell d’Espanya. Es a dir, cal fer un procés al revés de com va fer Convergència. Primer triar i després tramitar, és impensable, per impossible. Per què ? Doncs, perquè qui arriba primer és registrat, i a qui ve al darrere se li diu que no. Es lògic, és normal i habitual en tots els països democràtics. Alguns militants i dirigents del nou Partit, diuen que aquest és el nom triat, i aquest serà el que faran servir. Ho sento, però això és impensable, per impossible. Breument explico perquè. Si no pots registrar el nom no pots tenir NIF ( número identificació fiscal). Sinó tens NIF no pots fer cobraments, pagaments ni cap tramitació. Però més greu encara, sinó estàs registrat no pots presentar-te a conteses electorals de cap mena, ni rebre subvencions, ni funcionar com a partit. En resum, NO EXISTEIXES OFICIALMENT. I això és el que em preocupa de la nova Convergència, amb quaranta anys de vida,  tirar pel dret sense tenir present les regles de joc que imperen en un tema tant essencial com aquest, és sorprenent, s’hi afegeix la “competència” amb un nom similar procedent d’ex dirigents d’Unió ( Demòcrates Catalans), o l’altra competència dels que fa un any ja varen voler donar d’alta aquest mateix nom...No sé si la reunió “secreta” de Francesc Homs amb Mariano Rajoy, va ser per demanar com poder sortir d’aquest lio o del que té ell mateix per la consulta del 9N, o de tot plegat, però la nova direcció , ha de prendre una decisió molt complicada, si vol tirar endavant, i entendre que les coses s’han de fer segons la normativa vigent, i no volent saltar-se les regles. Aixó mai pot acabar bé. Veurem com evoluciona un tema tant rellevant com aquest en els propers dies i setmanes.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?