Friday, February 12, 2016

 

LA CUP, TAMBÉ ENTRA EN CRISI- art. Blogesfera socialista

LA CUP, TAMBÉ EN CRISI.
Si algú dubtava del poder destructor de l’anomenat procés sobiranista, només ha de mirar el panorama polític de 5 anys enrere, i comparar-lo amb el que tenim ara. Res a veure, i encara no hem tocat fons.
Tots els partits han sofert trasbalsaments importants, trencaments, aparició de nous col·lectius i fins i tot forces emergents, més o menys integrades per antics militants, a la recerca no noves ubicacions, pensant en càrrecs perduts i que es volen recuperar. De tot hi ha en aquesta amalgama de canvis que estem vivint.
Semblava que la CUP quedaria al marge d’aquestes batalles i trencaments, per no tenir especials ambicions ni pretensions de càrrecs o poder. Però, heus aquí que tampoc ha evitat entrar en una profunda crisi de la qual n’hem sabut detalls interns per la via de converses amb alguns militants i càrrecs institucionals de la Catalunya Central.
La llarga i intensa negociació per un pacte d’investidura d’Artur Mas, va suposar rebre pressions brutals per totes bandes. Per molt clares que es tinguin les idees i els convenciments no és fàcil suportar-les i trobar-hi una sortida adequada, i al final varen aconseguir una victòria en el canvi de Mas per Puigdemont, però pel camí es varen perdre moltes plomes.
I les ferides, ara supuren i comporten batalles internes impossibles de reparar. Ho estem veient en públic, però son molt més dures en privat, com sol passar en casos semblants. Se’ns diu que el Grup Parlamentari de la CUP està partit en dos, i l’entesa entre ells serà molt difícil d’aconseguir, fins el punt de que es poden produir múltiples votacions amb comportaments diferents i diferenciats.
I el temps juga a favor del sector més crític amb el pacte signat amb Junts pel Sí, per quan el govern Puigdemont no podrà complir els compromisos signats. Es impossible redactar un pressupost que contempli un pla de xoc contra la pobresa, o per recuperar qualitat en àmbits tant sensibles com la Sanitat, l’Ensenyament o els Serveis Socials. No hi ha diner ni capacitat d’endeutament perquè s’han superat tots els índexs permesos.
Davant aquest panorama és lògic que una part de la CUP es senti enganyada i menystinguda quan avisava dels resultats d’un pacte. Ara, el temps i les declaracions del President i Vice President els hi donen la raó. I s’hi pot afegir l’incompliment d’un altre requisit com és el de la desconnexió, mitjançant l’aprovació de lleis en el Parlament. De moment s’ha aturat la formació de les Comissions parlamentàries a l’espera d’informes dels serveis jurídics de la Cambra Catalana.
En resum, el panorama actual és de desconcert total, i de major precarietat del govern de la Generalitat per quan no pot comptar amb els 10 diputats de la CUP. En alguns casos potser podrà comptar amb 4 o 5, però això suposa una incertesa total davant els principals reptes com son l’aprovació del pressupost per aquest 2016, l’aprovació de les 3 lleis , suposadament fonamentals, per iniciar la desconnexió i moltes altres accions de govern per les quals fa falta una majoria absoluta de la Cambra.  I no solament això, el sector més crític de la CUP ja ha anunciat debats clars i contundents respecte de temes sensibles com: casos de mala gestió ( ATLL , per exemple), concerts a escoles privades, supressió d’aules de P3 en centres públics, BCN World, etc, etc. Per tant, la crisi de la CUP suposa un canvi notable en les previsions fetes, tant sols fa un mes. Continuem en el Dragon Khan , més actiu que mai.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?