Saturday, October 24, 2015

 

MALESTAR GENERAL - art. Blogesfera

MALESTAR GENERAL.
Suposo que els lectors estareu d’acord amb mi en que hi ha un malestar general en el país que ens afecta a tots de manera individual i col·lectiva. Es viu una clara crispació, indignació, estupefacció i un grapat més de qualificatius, justificats en tot el que veiem en el nostre entorn i no comprenem, en detall. Bé, ni en detall ni a l’engròs.
Tots volem un poder judicial exemplar, ràpid, eficient i auster en els seus actes i resolucions. Els jutges han de parlar en les sentències i no en altres fòrums, i sobretot han de guardar confidencialitat en les seves investigacions i instruccions.
Ara i aquí tenim tot el contrari, amb algunes honroses excepcions, però a cada acte judicial li segueix una mena de diari de sessions detallant tota mena de temes relacionats amb les investigacions en curs que poden ser o no veritat. Fatal per a tots els acusats i fatal pel prestigi de la Justícia.
I aquesta dinàmica que ja havíem vist en el passat, lluny de disminuir s’accelera quan s’acosten eleccions, fins el punt que molts ciutadans poden constatar una causa – efecte en algunes de les actuacions judicials. Una altra fatal impressió, que en alguns casos té molta veracitat per no dir certesa.
Es difícil pronosticar el futur proper perquè ara gairebé tot depèn dels resultats de les eleccions generals del 20 D. O s’aconsegueix fer fora el PP, o un immens conflicte està servit. No es pot continuar utilitzant les institucions per interessos propis. Fa massa temps que dura i han estat massa evidents les interferències en multitud de casos i moments de l’actual legislatura. Convé girar pàgina i fer-ho de manera radical.
La incertesa que vivim a Catalunya, impedeix tota acció de govern, i portem 5 anys amb un govern a mig gas, però és que ara la paralització és total, i la situació es pot allargar fins a principis de l’any vinent. Ningú s’atreveix a fer pronòstics perquè ningú és propietari de la seva agenda.
Davant aquest panorama és indispensable veure què ens ofereixen els partits dits nacionals, entenent per nacionals els estatals. He tingut a les mans l’esborrany del programa del PSOE i hi veig unes immenses ganes de trencar la dinàmica actual i prendre nota de tots els grans reptes per fer-hi front amb eficàcia. Alguns diran que això sempre es promet i moltes vegades no es compleix, però estic segur que el grau de compliment serà molt elevat, cas de presidir el govern i el que no es pugui fer, serà degudament explicat.
Vulguem o no, hi ha canvis substancials que han vingut per quedar-se. Això afecta a tots els partits i molt especialment els d’esquerres que son molt més sensibles a les crítiques i a les ganes de servir al país i no a sectors determinats. La transparència, la austeritat, el rigor, el compliment dels compromisos, la proximitat....son factors essencials per la credibilitat d’un polític i d’un partit, i ara i aquí tant el PSC a Catalunya com el PSOE a nivell d’Estat ho han posat com a norma essencial de la seva acció política.

En quan a la Justícia, deixem que actuï mirant més el fons que les formes. No m’ha agradat mai la espectacularitat en aquest àmbit, però tampoc les reaccions igualment espectaculars, a favor o en contra. Quanta més discreció, millor. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?