Tuesday, October 06, 2015

 

L'HORA DELS ADÉUS...AL CANONGIA- art. Nació Digital Manresa

L’HORA DELS ADÉUS ...AL CANONGIA.
Bona iniciativa la de la JSC , de donar una placa commemorativa al Canongia, aprofitant una visita al  Congrés de Diputats, en una de les darreres sessions de l’actual legislatura. Dintre de pocs dies tancarà una llarga etapa de 30 anys, dedicat en cós i ànima a la política. Es l’hora dels adéus, no per sempre, sinó per iniciar una nova etapa, en el món de l’empresa privada. No és fàcil trencar amb tota una vida dedicada als altres, per passar a dependre d’altres.
Porto , per raons d’edat, uns quants anys més que ell dedicat a la política i junts hem fet els darrers 30 anys, intercanviant càrrecs en alguns casos, o treballant en paral·lel, en altres. Si mirem enrere, ben poques coses d’ara, es poden comparar amb les que vàrem viure a principis dels 80 i 90. No sóc dels que penso que qualsevol temps passat era millor que ara. Son temps i moments radicalment diferents, i res és comparable a uns temps en que tot estava per fer, i tot era possible.
El Canongia, és el que anomenem , un animal polític en estat pur. Té olfacte polític,  reflexos ràpids i respostes contundents. En molts moments em recorda el Jordi Marsal d’aquells anys, del qual tots vàrem aprendre molt. Es dur per fora, però un sentimental , per dintre, capaç de fer quatre crits en un moment donat, i plorar quan un fet el colpeix. Es la part que ens varen transferir militants de soca rel, com el pare Badia de Callús, el Manel Cano, o en Jacint Carrió.
Ha tingut una llarga trajectòria de càrrecs institucionals i de partit, de manera que en tots ells ha anat aprenent, i alhora ha pogut aplicar els principis de la justícia social, la defensa dels més desvalguts, l’eficàcia en la gestió, la honestedat polític i professional, i el posar per davant l’interès públic abans que el privat. Ha actuat seguint el manual més tradicional de la doctrina socialista, no en va ha conegut i treballat amb alguns dels nostres grans referents, a nivell municipal, nacional o estatal.
En uns moments en que hem vist alguns antics companys, marxar sota l’excusa del sobiranisme, per buscar càrrecs i prebendes en altres indrets, s’agraeix la fidelitat i la defensa dels valors socialistes de sempre, en persones que han ostentat o ostenten importants càrrecs institucionals. En el seu cas, Diputat del Congrés, un càrrec d’especial rellevància i dificultat, en els moments presents.
El Canongia ha mantingut la coherència i la fidelitat al partit i als ideals que defensa el PSC des dels llunyans temps de Joan Reventós, passant per Raimon Obiols, Narcís Serra, Pep Montilla, Pere Navarro i Miquel Iceta. Sempre li hem fet confiança per defensar les posicions de la Federació XI ( Bages, Berguedà i Solsonès) segurs de que ho faria de la manera més eficient possible. Fos com a membre de la Comissió Nacional de llistes,  com a ponent d’alguna de les Comissions dels Congressos del partit o en altres àmbits . Té el partit en el cap, i també el país i bona part dels seus ciutadans. Una bona manera de poder actuar en el món de les relacions institucionals.
I per edat, ha recorregut un camí llarg, tortuós i complicat, equivalent al que recorren polítics d’altres països en 40 o 50 anys. Aquí, l’arribada de la democràcia va fer córrer als qui estàvem implicats en aquells moments, i s’ha hagut de fer una feina ingent en menys anys que en altres indrets. D’aquí que el Canongia no sigui un vell de 70 o 80 anys, sinó una persona que encara té 10 o 12 anys per treballar en altres àmbits, fora de la política, perquè així ho ha decidit. Es un nou repte, per uns nous temps. Tots els qui el coneixem, haguem o no treballat directament amb ell, el felicitem per la feina feta, ens sentim orgullosos de la seva trajectòria i li desitgem una llarga i profitosa vida professional en l’àmbit que esculli. Segur que ho farà bé.
Joan Roma i Cunill, President del Consell de Federació XI del PSC







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?