Tuesday, October 27, 2015

 

JA TENIM PARLAMENT - art. Nació Digital Solsona

JA TENIM PARLAMENT
Ja tenim Parlament, ara només falta tenir Govern. Nou Govern, s’entén perquè un Parlament sense govern seria com un vehicle sense motor ni combustible. La principal tasca d’una cambra parlamentària és el control de l’acció de govern, presentació de propostes i alternatives a les polítiques en curs.
Avui, doncs, s’ha donat el primer pas per iniciar una nova legislatura però de poc serveix sinó es dona el segon pas: l’elecció de President i formació de govern. I tot sembla indicar que la cosa va per llarg, o fins i tot, pot quedar en no res, i haver de convocar noves eleccions a principis del mes de març. Cada dia que passa les coses es compliquen més per Artur Mas i CDC, fins el punt que no sembla viable, planificar la seva investidura. Temps al temps.
Constituït el nou Parlament, s’ha complert la notícia de l’elecció de Carme Forcadell com a presidenta de la màxima institució del país i per tant segona autoritat després del President de la Generalitat. Ho vaig dir fa uns dies i ho repeteixo avui quan ja és una realitat. No em sembla la persona més adient. I no m’ho sembla per diverses raons. La més rellevant és que no pot ser una persona de consens dintre la cambra catalana, quan ha estat protagonista de mobilitzacions i declaracions que recolzaven uns posicionaments i era radicalment contrària als qui no els secundaven. I li agradi o no, el seu posicionament ha perdut. Tampoc hi estic a favor per trencar una tradició no escrita d’elegir una persona de prestigi a nivell polític i jurídic. Però, sobretot, perquè no compleix uns requisits essencials com son els de coneixement, pràctica i experiència parlamentària.
I és que avui s’ha iniciat una nova legislatura molt complicada per qui presideix el Parlament. Un Parlament ple de diputats i diputades sense cap experiència, però amb alguns portaveus de grups que sí en tenen, i molt arrelada. Estic pensant en els presidents i portaveus de C’s, PSC i PP, CSIEP, tots ells a la oposició, amb un sol partit clarament de govern: Junts pel Sí, i un altre grup , CUP; que farà de frontissa entre uns i altres, en segons quins temes.
La previsió son conflictes permanents en matèria de Reglament, sobretot per part de C’s i PP que buscaran sempre trencar consensos i interpretar les normes a la seva conveniència. També pel fet de que hi ha propostes molt agosarades, per no dir clarament de confrontació amb la legalitat vigent, de manera que qui hagi de dirigir el Plenari ha de tenir un domini total i absolut de la situació, i no pot ser que davant qualsevol interpretació o ús del Reglament la Presidenta hagi de consultar en tot moment els lletrats presents, per decidir què fer ? Ho veurem ben aviat, i ho veurem a cada sessió. I la imatge que se’n pot derivar pot resultar molt penosa i conflictiva pels propis grups parlamentaris i per tota la ciutadania que la segueixi pels mitjans de comunicació.

Ara més que mai feia falta cobrir la presidència amb alguna persona de prestigi, molt preparada i molt bregada en la direcció de debats. No ha estat així, i ara cal veure els resultats. De fet no sabem el guió pels propers dies per quan no tenim noticies de les negociacions entre Junts pel sí i la CUP. Teòricament hauríem de tenir debat d’investidura d’aquí al 9 N, però ja tothom dona per fet que fins passades les eleccions del 20 D no hi haurà acord. Penosa decisió perquè vol dir que es fa dependre la política catalana, del que surti de les eleccions espanyoles. Un autèntic contrasentit pels partits independentistes, però la realitat, sempre s’acaba imposant i els qui no volien fer-les coincidir ni deixar-se influenciar, resulta que ara demanen temps per prendre les grans decisions. Veurem com van els nous esdeveniments. Avui estem al dia 1 de la nova legislatura iniciada l’any 1980. En farem un puntual seguiment des de fora, però també des de dins, en qualitat d’ex diputat, cosa que em permet entrar i sortir del Parlament amb plena llibertat.  El moment és apassionant , tot i el gran interrogant que penja sobre el nostre futur col·lectiu.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?