Thursday, August 06, 2015

 

LA REALITAT ES VA IMPOSANT

LA REALITAT ES VA IMPOSANT.
Poc a poc, en molt petites dosis, però de manera inexorable es van modificant les posicions dels partits respecte la necessitat de modificar la Constitució i encaixar-hi les noves realitats aparegudes en aquests prop de 40 anys de la seva existència. Cada dia hi ha algun moviment que permet albirar una suma de forces prou rellevant com perquè sigui factible aquesta modificació.
Avui ha estat el Ministre de Justícia del PP el qui ha expressat el desig de plantejar algunes precisions a la Carta Magna, lligades a aclarir competències estatals, respecte les autonòmiques i alguns altres matisos que permetrien resoldre alguns dels conflictes apareguts. Es un moviment molt tímid, però en mig any, hem sentit coses inimaginables un any enrere. I més que en veurem a la vista de les enquestes de tota mena que estan apareixent en els mitjans de comunicació.
Una d’elles remarca la consolidació de l’estat autonòmic, malgrat les imperfeccions i conflictes que ha generat en alguns àmbits i sectors, però no hi ha cap voluntat de fer marxa enrere, al contrari, es vol avançar cap a definir millor els drets i deures de cadascuna d’elles. També és interessant constatar com el “problema català” comença a tenir millor comprensió en llocs llunyans com Cantàbria , València, Balears i fins i tot Madrid, en matèria de finançament. De fet aquestes tres darreres , juntament amb Catalunya, son les CCAA pitjor tractades per l’actual sistema.
Es igualment interessant llegir articles d’opinió en tots els grans mitjans de comunicació per veure canvis substancials en alguns plantejaments territorials. Es cert que la deriva d’Artur Mas i la incomprensible barreja en una sola llista de polítics  professionals, amb altres de mig jubilats, i tots plegats enmig de personatges de la societat civil que hi son en base a factors molt diversos, fa poc seriós una part del procés, però al costat d’aquest fet, hi ha comprensió per algunes de les crítiques al comportament del PP envers Catalunya.
Aixó vol dir que hem guanyat la partida ? En absolut, però anem pel bon camí, si plantegem la necessitat de modificar la Constitució, no solament per fer-hi alguns retocs, sinó per modificar alguns aspectes rellevants, i un d’ells, és un nou encaix de Catalunya , garantint temes essencials com per evitar nous conflictes en el futur.
En aquesta batalla el PSC ha fet un bon paper a l’hora d’impartir doctrina i fer veure al PSOE que alguns conflictes tenien base real. Que no eren només propis de partits nacionalistes, sinó que tenien arrels a tot el país i en tots els àmbits. Aquesta pressió, aquesta insistència ha donat els seus fruits, i puc assegurar que ja ningú en el món socialista no discuteix que Catalunya ha estat maltractada a nivell financer. No tant, com prediquen els nacionalistes, ni tant poc com asseguren altres, però l’exigència de participar en el finançament de l’estat, ha de venir acompanyada del respecte a la ordinalitat en la inversió en el territori, evitant les disfuncions actuals. I el que ja ningú discuteix és que per evitar nous conflictes ha d’haver-hi un capítol dedicat a preservar la llengua i cultura catalanes, al mateix temps que la plena garantia en l’ensenyament en català.
Aquests quatres elements fonamentals: llengua, cultura, ensenyament i més just finançament, poden resoldre el conflicte. I a la vista dels posicionaments d’alguns dels partits més rellevants podem assegurar que anem en la bona direcció. I s’ha avançat més en aquests darrers dos anys que en els vint , anteriors. Mèrit de molts, mèrit de tots. I les mobilitzacions massives hi ha tingut el seu gran paper, que ningú ho dubti, de manera que mai es podrà dir que no han servit per a res. Al contrari han tingut un paper rellevant.

Arriba, però, l’hora de la veritat i toca decidir quin camí a seguir. El de la ruptura o el del pacte. El PSC es decanta pel pacte i confiem en trobar prou aliats en altres partits com per fer-ho realitat, i així aconseguir una majoria de catalans que ho recolzi. En pocs dies cada partit s’haurà de posicionar i deixar clar el seu projecte de país i estat.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?