Thursday, August 27, 2015

 

ARRUINATS PER MÈRITS PROPIS


ARRUINATS PER MÈRITS PROPIS.
Els nacionalistes sempre han de buscar causes al seu victimisme per poder justificar les seves decisions i actuacions. La recerca d’un DOLENT, és essencial per poder continuar la batalla, i si aquest DOLENT, a més és tant estúpid per acceptar el paper que li donen, ja tenim l’escenari ideal per la confrontació perfecte.
La relació Catalunya – Espanya dels darrers 12 anys és un exemple de “manual” del que dic. Des del segon mandat d’Aznar, fins ara, s’han produït un gran nombre d’actuacions desafortunades per part del govern central com per donar “arguments” de sobres als nacionalistes de sempre, que han derivat en independentistes abrandats.
En aquest embolic, els socialistes també hem de fer les nostres pròpies reflexions i acceptar els errors comesos, tant en la redacció i tramitació de l’actual Estatut d’Autonomia de Catalunya, com en algunes decisions poc valentes per part dels governs Zapatero.
La decisió de redactar un nou Estatut fou un greu error. No era el moment oportú ni es va fer amb la necessària coordinació i lleialtat obligada. En vaig ser espectador i actor privilegiat per quan era Diputat al Parlament i vaig fer un seguiment constant, en tant que membre del Grup Socialista. L’error del president Zapatero de dir que acceptaria l’Estatut que sortiria del Parlament, fou contrariat per un redactat que vulnerava clarament la Constitució. Tots n’erem conscients, i aquesta deslleialtat , ha portat les greus conseqüències que tots hem vist i patit.
Només faltava que un partit amb tants pocs escrúpols com el PP ho aprofités per fer-ne una eina essencial de la seva guerra política per triomfar, ajudats per mitjans de comunicació al servei dels interessos més inconfessables i d’un Tribunal Constitucional, clarament desprestigiat.
Per tant, hi ha motius objectius per la indignació i l’emprenyament general dels catalans envers la política territorial dels darrers mandats, però n’hi ha d’altres que els hem d’admetre com errors per mèrits propis. Es el cas de l’enorme deute i de la ruïna total de les finances de la Generalitat. Aquest és el tema més rellevant en un país, i aquí, en canvi, s’amaga per evitar valorar l’acció de govern de tota l’etapa de la Generalitat recuperada.
D’entrada hem de dir que tots els governs han estat deficientment gestionats, també els del Tripartit. Acceptem-ho d’entrada per evitar lectures interessades, subjectives o clarament partidistes. No defenso els anys del Tripartit perquè des del meu càrrec de Diputat, vaig veure actuacions que no anaven en la bona direcció, tot i ser molt millors que els anys de CiU.  Però, la gestió econòmica de la Generalitat mereix un suspens en totes els seves etapes, i hem de tenir clar que el darrer Govern Pujol va deixar un deute proper als 17.000 milions d’euros, que el tripartit va elevar fins els 32.000 milions i que el govern Mas ha apujat fins els 64.000 milions oficials ( que son 68.000 milions, reals), a dia d’avui.
Quan parlem de la viabilitat de la independència caldria esmentar en primer lloc la dificultat principal, la econòmica, al costat de la internacional, en el sentit de que cap Estat reconeixeria la independència “de facto” per mitjà d’una DUI o qualsevol altre subterfugi, però bé, aquest no és l’objecte de l’article d’avui. El que importa és que l’economia sempre és la base de totes les coses i ara i aquí, Catalunya està arruïnada econòmicament parlant. Això vol dir que no té ni una setmana de marge per mantenir-se per ella mateixa.
Els independentistes justifiquen l’haver arribat a aquesta situació, en la cançó enfadosa d’un mal finançament que ha espoliat el país. Aquesta no és la raó de la ruïna en la que estem. Tots els ajuntaments han estat mal finançats, en la mateixa proporció que ho ha estat la Generalitat i tanmateix la majoria no han fet fallida, ni estant en una ruïna total. Perquè, doncs, perquè varen ajustar les despeses als ingressos, tot i reconèixer que aquests eren insuficients i injustos. No varen allargar més el braç que la màniga com sí ha fet la Generalitat.
Les principals causes de la ruïna de la Generalitat han estat les despeses lligades a la grandiositat, a voler aparentar ser un Estat, en comptes d’una Comunitat Autònoma. Així va passar en la creació del cos dels Mossos d’Esquadra, on en voler tenir la competència en Centres Penitenciaris, en la creació de la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació ( TV3, Catalunya radio, etc.), en obres mal planificades i pitjor construïdes: carreteres, autovies, túnels, ACA, etc, etc.

Dit això, és cert que el sistema de finançament de les CCAA no és just, i que Catalunya ha de tenir un tracte diferent, més equilibrat i més en consonància amb el que aporta, però no confonguem al personal dient que la causa del deute que tenim ha estat per culpa dels altres. Estem aquí per mèrits propis, i això ofega totalment l’economia catalana i és una de les causes per reclamar el relleu de tots els qui n’han estat culpables. Així, doncs, no busquem a fora el que ha passat per culpa nostra. I tinguem present que eixugar aquest deute requereix no menys de vint anys de gestió austera i totalment diferent de la portada fins ara. Amb independència o sense. Convindria tenir present temes com aquest quan es parla tant superficialment dels beneficis de dir adéu a Espanya i a la UE.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?