Tuesday, June 16, 2015

 

EL PRIMER INCENDI - art. Regió 7

EL PRIMER INCENDI.
La casualitat va fer que assistís en viu i en directa al primer incendi ocorregut fa pocs dies en el límit dels termes municipals de Manresa i Sant Fruitós. Vaig comprovar com els mitjans tècnics varen arribar ràpidament i varen actuar amb plena eficàcia. La calor era asfixiant i tot sembla indicar que tindrem alguns episodis similars a nivell climatològic. Això vol dir que no es pot retallar en l’àmbit de prevenció , i menys en el d’extinció d’incendis.
Ho dic perquè en un petit país com el nostre, les informacions circulen amb rapidesa i n’arriben algunes de preocupants respecte la disponibilitat de mitjans, renovació de material, organització de simulacres, coordinació amb parcs de bombers voluntaris, i ajudes a les ADF de tot el territori nacional. S’han tancat punts de guaita, i com en altres àmbits fonamentals, les retallades han arribat a extrems preocupants que posen en qüestió si tenim prou personal i prou mitjans disponibles per fer front a una nova temporada estiuenca.
Es prou coneguda la dita de que “els incendis s’apaguen a l’hivern”, entenent que una bona política preventiva és aquella que neteja boscos durant els mesos d’hivern, per evitar que a l’estiu tinguin excés de combustible i els possibles incendis arribin a volums difícils d’extingir. En un moment de retallades en tots els àmbits i sectors, segur que no estem fent el que pertoca per evitar els estralls viscuts en aquestes comarques , anys enrere.
No dubtem, en absolut de la professionalitat del servei de bombers. En absolut. Els he vist actuar en múltiples ocasions i indrets i puc assegurar que son homologables als millors de la UE, però sí veiem com al material se li va allargant la vida útil, esperant nous temps i millors circumstàncies econòmiques per renovar-lo i posar-lo al dia. Aquest és el problema, juntament amb les retallades de plantilles que no permeten noves convocatòries de contractació de personal.
Dit això, és cert que disposem d’un desplegament de molt notable eficàcia en tot el territori, per mitjà de les Agrupacions de Defensa Forestal, amb voluntaris preparats, que viuen i treballen en el propi territori i que disposen de material comprat i pagat tant per la Diputació de Barcelona com per la Generalitat. I també amb recursos propis, de manera que en pocs minuts es mobilitzen , ataquen l’incendi i esperen l’arribada dels bombers per rematar la feina, posant-se a les seves ordres. I tenir dipòsits d’aigua escampats per tot arreu facilita enormement l’abastiment com per garantir que l’actuació acabi feliçment.
En el dia en que els nous ajuntaments comencen un nou mandat, vull remarcar la seva importància en matèries que molts dirien no li son pròpies com son la prevenció i extinció d’incendis.  Ho dic perquè algunes lleis promogudes des de despatxos molt llunyans, han retallat competències i recursos per fer front a necessitats reals i urgents, com ara , els incendis. Els ajuntaments son els més propers al territori i dotar-los de les eines necessàries és fonamental i no s’entén com es pot legislar en contra del que és evident. Parlem ara, d’incendis, com en altres moments parlarem de serveis socials, de polítiques d’igualtat, educatives o d’altres àmbits.
El país funcionaria molt millor si cada nivell d’administració tingués prou competències i recursos per actuar en el propi territori que té encomanat, sense les traves i problemes de tota mena que ara ha d’afrontar. Es per aquest i molts altres motius que les properes conteses electorals que venen, han de tenir la voluntat profunda de canvi com per deixar enrere aquesta nefasta etapa que ens ha tocat viure.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?