Monday, November 10, 2014

 

UNA GRAN PARTICIPACIÓ - art. Nació Digital Solsona


UNA GRAN PARTICIPACIÓ.
Sense cap mena de dubte s’ha de qualificar d’èxit la participació del diumenge, 9N, malgrat les dificultats de tot el procés. Un procés que ens ha portat de bòlit a tots els qui directa o indirectament hi hem participat. Espero no haver de fer front mai més a una organització, caracteritzada per tota mena d’entrebancs, falta d’informació, canvis sobtats, dubtes constants, entre ajuntaments i govern. No és fàcil prendre decisions en un mar de confusió tant gran com la que hem viscut.
Dit això, estem ja a l’endemà i és ara quan toca gestionar el resultat. Un resultat d’alta participació i mobilització amb milers de voluntaris que han tirat endavant tota allò que no estava clar podessin fer els ajuntaments, els seus funcionaris i treballadors. Una alternativa clara al que estàvem acostumats a veure, en conteses electorals “normals”.
Ara toca moure fitxa a tots, sinó volem provocar una sensació de falta de projecte i camí a seguir. Les improvisacions vistes fins ara, no poden continuar i cal ser clars en les propostes a realitzar. Avui mateix a nivell de PSC s’ha posat en marxa l’explicació detallada del projecte de modificació de la Constitució, per fer-la autènticament federal. El procés de participació no ha modificat la proposta, però sí la feta, més urgent, més necessària que mai.
Cada partit haurà d’explicar el seu posicionament actual i com pensa encarar les properes setmanes, i mesos. Si es vol anar a unes eleccions al Parlament, de forma immediata, o esperar a acabar el mandat. Toc presentar pressupostos i en tots els països, és el moment per mostrar si es disposa de majoria suficient o no. En fi, estem davant un moment autènticament històric, que caldrà veure com el gestionem.
Pel que fa al Madrid polític, és evident que aquests resultats haurien de comportar moviments importants i radicals, però no semblen tenir prou capacitat , prou valentia o prou saviesa per dur-los a terme. De fet, ens trobem ara i aquí en tot aquest embolic per falta de maniobrabilitat adequada. Si en el moment oportú s’hagués pres nota de les reivindicacions catalanes, i s’hagués mogut fitxa, tot hauria anat per altres camins. De totes maneres també hem de tenir present que la capacitat de maniobra no és gens fàcil quan dintre del PP i en el seu entorn hi ha importants àmbits i sectors que no permeten canvis, ni que siguin mínims.
Estan atrapats en una estratègia que els ha portat on ara estem, i es fa difícil reconèixer els errors i sobretot, corregir-los. Però res és immutable, i ara mateix estem veient moviments de gran rellevància en tot el mapa polític espanyol. Tot indica que després de les generals de l’any vinent la composició de les Cambres parlamentàries serà molt diferent i això pot facilitar un nou encaix, si encara hi som a temps. I aquesta és la qüestió, ser a temps de canviar per encaixar i blindar el futur.
Aquesta és l’estratègia del PSC, ja acceptada pel PSOE i que ha de comportar canvis constitucionals immediats per aconseguir que Catalunya tingui un tractament diferent i garantit en el futur. Blindar la llengua , la cultura i l’educació, com a garantia de no tenir mai més situacions com les que vivim a hores d’ara. I modificar el sistema de finançament per garantir una suficiència financera que no asfixiï les expectatives de present i futur del país, dintre d’una solidaritat benentesa, a semblança del sistema federal alemany.

Pot semblar il·lusori mantenir aquesta proposta, però al nostre entendre és la millor sortida per poder continuar junts. Igualtat en la diversitat, respecte per les diferències, i garanties per mantenir-les. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?