Monday, November 17, 2014

 

NETEJAR EL PAISATGE - art. Setmanari El Berguedà

NETEJAR EL PAISATGE
El Berguedà té en el paisatge el seu principal atractiu, i en el turisme, la principal font de riquesa i ocupació, és lògic dedicar-hi la major atenció i inversió. Per desgràcia, estem lluny de tenir el territori endreçat, com per ser exemple de bona imatge, detalls cuidats i estimació per tot el que pugui ser atractiu al visitant. M’explicaré.
Si un visitant entra en una comarca i comença a veure colònies industrials deixades de la mà de Déu, la primera impressió no és la millor per decidir-se a passar-hi una estona, o uns dies. Si va pujant i troba barraques, a peu de carretera, antigues benzineres mig desmuntades i abandonades, cartells d’obres vells, contenidors abandonats, ...i volta per la comarca, i continua trobant baranes espatllades, antics dipòsits rovellats, casetes d’horts fetes de plàstics, cartrons i llaunes...pensarà que no som prou sensibles amb la natura i el paisatge. I de tot i molt ,tenim , una mica per tot arreu.
Aquesta és una crítica a ajuntaments i particulars, sense excepció, també en el meu cas. Hem d’aconseguir posar-nos tots d’acord per oferir una imatge diferent, no solament per esdevenir més atractius pel turisme, sinó per propi interès individual i col·lectiu. Queda fatal veure la proliferació de bidons de gasoli reconvertits en dipòsits d’aigua, en multitud d’horts, o jardins. O dipòsits de plàstic blanc per recollir les aigües pluvials, o una amalgama de fustes, planxes metàl·liques, plàstics, etc, per conformar una caseta per les eines o per anar-hi a berenar. També hauríem de pensar quin destí donar a antigues instal·lacions mineres , a peu de carretera que van caient a trossos, fins que algun dia faran mal a algú...
Es a dir, ens hauríem de mirar la comarca, amb ulls de forasters que entren en un territori i es fixen en tots i cadascun dels seus detalls. Estem tant acostumats a veure tota mena d’andròmines sobre el terreny que al final ja no les veiem. Més ben dit no ens hi fixem perquè les considerem normals i adaptades al paisatge des de sempre. Antigues fàbriques tancades des de fa anys i que alguns brètols han anat destrossant, conformen alguns trams del paisatge de l’Eix del Llobregat, però el mateix podem dir d’alguns trams de carreteres transversals, principals o secundàries.
També és habitual veure, d’a prop o de lluny cases de pagès, desmanegades, amb un mostrari dels vehicles que han tingut en els darrers trenta anys, al voltant de la casa. Vehicles rovellats, destrossats... que esperen desaparèixer com per art d’encanteri. I no és estrany trobar antigues grues desmuntades, blocs de formigó, bidons, etc, etc, en qualsevol racó del país. Ja no donem importància a uns fets que no haurien de ser ni habituals ni permesos. De fet, permesos no ho son, però allà hi son i ningú se n’ocupa. Es cert, també que treure un vehicle abandonat de qualsevol lloc es pot convertir en un munt de papers i gestions que desanimen a qualsevol. En puc donar fe per alguns casos que he tingut en els darrers mesos.
Bé. Ja sabem que tot és complicat, però qui no embruta, no ha de netejar. O en tot cas ha de netejar molt menys, i això és el que hem de procurar fer tots plegats. Tenim un paisatge esplèndid. Ple de natura viva, exuberant i variada, i uns pobles interessants i dignes de ser visitats. Si volem fer-los més atractius, i ens volem convertir en una mena de jardí de l’àrea metropolitana, potser ens posem a la feina i fem dissabte. En primer lloc netegem tot el que sigui fàcil de treure, i després intentem foragitar costums i pràctiques inadequades, relacionades amb el paisatge. Aconseguirem no embrutar-lo, i de rebot , fer-lo atractiu per nosaltres, primer, i per tots els que ens venen a visitar, després. Res és fàcil, però entre tots ho podem fer possible.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?