Wednesday, November 12, 2014

 

ENREVESADA SITUACIÓ

ENREVESADA SITUACIÓ.
Si algú pensava que el 9N portaria pau i tranquil·litat, pot comprovar el seu error, tant si és independentista, com no. Ni uns ni altres poden estar satisfets de com s’han fet les coses, ni de com s’estan fent, l’endemà. Ja només falta entrar en l’àmbit dels tribunals per empitjorar el present i trencar el futur.
En un dels moments més delicats de la història contemporània, amb una crisi interna brutal, afegida a una externa, mai vista, estem en plena batalla pels resultats, per les estratègies de futur, per si hem d’anar a noves eleccions o no...tot menys ocupar-se d’ordenar el país i fixar propostes per lluitar contra la crisi.
La crisi se’ns menja vius, i no sembla ser el principal problema. Tenim l’administració de la Generalitat en fallida econòmica i tècnica, i tots els departaments estan congelats a l’espera d’unes ordres que no arriben perquè ningú està a la sala de comandament. Parar màquines amb la que està caient és d’una irresponsabilitat immensa, increïble en un país tant tocat per la crisi.
La gent està desorientada, perquè ha perdut tots els referents habituals. Ni a Catalunya ni a Espanya troba qui li expliqui on estem, cap on anem. Tot s’improvisa, i tot es precari en uns moments en que les empreses necessiten un mínim de seguretat per invertir i un mínim d’estabilitat per garantir llocs de treball. Res d’això se’ls hi ofereix, al contrari, la inseguretat és constant i en progressiu augment.
Davant aquest panorama és lògic congelar qualsevol projecte, qualsevol decisió. Fins i tot molts el que faran és tirar enrere ,esperant novetats o aclariment de les incerteses. Això es tradueix en defalliment de l’economia i rebaixa de les expectatives de sortir de la situació on ens trobem. Segur que tots coneixem empresaris, grans o petits, que han suspès ampliacions, per culpa de la inquietud de cara el futur.
El mateix passa amb les administracions, especialment en la municipal, atenta a no prendre decisions que no depenguin d’ella mateixa. Ja no es pot confiar en el que pugui aportar o prometre la Generalitat perquè ha perdut tota credibilitat. Ha trencat tots els compromisos, totes les iniciatives, fins arribar al punt de no tenir cap recurs disponible. Es una màquina burocràtica sense cap mena de maniobrabilitat . S’ha convertit en una administració per signar i posar segells, en un munt de tràmits que es poden arrossegar mesos o anys, degut a la poca o nul·la dedicació dels alts càrrecs. Ells son part del problema per paralitzar la maquinària administrativa.

En resum, ens trobem en un moment mai imaginat i poques vegades viscut en qualsevol país del nostre entorn. Dos governs enfrontats, i confrontats a situacions improvisades i plenes d’incomprensió i eficàcia, en mig de la pitjor crisi viscuda des de la segona guerra mundial. I tot plegat sense cap garantia d’un bon final a curt o mitjà termini. Es a dir, tenim tots els ingredients per empitjorar la nostra situació individual i col·lectiva i arribar a un punt en que la gent ja no pugui aguantar més. Portar els ciutadans a un carreró sense sortida, és la pitjor de les opcions i ens hi trobem molt, molt a prop.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?