Sunday, February 16, 2014

 

OASIS EN EL DESERT - art. Regió 7

OASIS EN EL DESERT
Es evident que el PSC fa la seva travessia del desert, a la recerca de nous projectes i objectius que ja té definits però que ha d’aconseguir fer-los creïbles i atractius per a tots els catalans. En això està, i el dissabte passat va mostrar una de les innovacions en l’elecció de candidats. Les primeres primàries, a unes eleccions, en aquest cas, al Parlament Europeu. De ben segur aquesta modalitat serà seguida per altres partits, fins esdevenir la via habitual, anys a venir. Sinó temps al temps. Unes segones primàries estan ja en marxa per l’elecció del candidat a l’alcaldia de Barcelona. Una altra mostra d’obertura i innovació en la qual podran prendre-hi part, fins i tot persones no directament lligades al partit.
Tornant a les primàries del passat dia vuit, vaig poder comprovar personalment la satisfacció dels militants i simpatitzants a ser cridats a participar, tant directament com és emetent el vot a un dels dos candidats presentats: Javi López i Eliana Camps. Les vaig seguir en el local electoral del partit a Berga, i l’entrada de militants i simpatitzants suposava una entrada d’aire fresc, amb elogis cap el nou sistema d’elecció i participació. També va suposar el retorn d’uns quants militants i simpatitzants , allunyats per la crisis municipal de l’any passat, i l’alta en el partit de tres persones de Berga.
Sense cap mena de dubte aquestes primàries han suposat l’arribada a un oasis, durant la travessia del desert, i si les coses es fan bé, el partit trobarà altres oasis on beure i agafar forces de cara les properes conteses electorals. Aquest experiment ha donat com a resultat el triomf de Javi López amb un seixanta-vuit per cent dels vots emesos, i un vint-i-vuit per cent per Eliana Camps. Queda encara molt per fer, i per augmentar la participació, però l’experiment ha valgut la pena perquè ha suposat fer arribar el missatge als vuitanta-vuit mil militants i simpatitzants del PSC, amb una campanya dels dos candidats, escrupolosament facilitada pels òrgans del partit.
Ara ve una segona fase, en la qual s’ha de demanar als ciutadans fer atenció a unes eleccions al Parlament europeu , com una institució de primer ordre. Encara hi ha la imatge d’un Parlament poc operatiu o poc important, en el qual s’hi tracten temes molt genèrics i poc rellevants per la nostra vida diària. I res més fals, per quan aproximadament el vuitanta per cent de les lleis i reglaments que allà es debaten i voten, tenen després implicacions en les lleis espanyoles i catalanes. Per tant, no és cap institució ornamental, al contrari està esdevenint l’autèntic centre de poder i decisió per a tots els europeus. I en aquestes eleccions hi ha una novetat important com és la de que cada partit presentarà un candidat a presidir el Consell Europeu. Es a dir, tots els partits s’hauran de retratar a l’hora de situar-se a nivell polític. Veurem on encaixen i amb qui s’alien ,abans de les votacions. Serà una primera imatge del lloc concret que volen ocupar.

I unes eleccions signifiquen no solament candidats, sinó també un programa. En el cas del PSC, cares noves i joves a la candidatura al Parlament Europeu, i programa valent i innovador per tota la UE prioritzant les polítiques socials, reforçant els òrgans comunitaris de la UE i impulsant el projecte federal, com a millor formula de govern. Ara estem en la UE dels estats, el que fa falta és anar cap un sistema federal, deixant enrere el confederal que vivim ara. La globalització obliga a crear entitats fortes que puguin parlar de tu a tu amb les altres grans potències i això només s’aconsegueix sumant forces. Entrem, doncs, en un temps interessant de confrontació de candidats i d’idees, i amb la col·locació de cada partit en un marc superior que el retratarà convenientment. En el cas dels socialistes el candidat a la presidència europea és l’alemany Martin Schulz, bon coneixedor de la realitat espanyola i catalana. Serà interessant veure on se situen la resta de partits catalans i espanyols. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?