Sunday, February 23, 2014

 

MEMORIA DE L'EMIGRACIÓ - art. Regió 7

MEMÒRIA DE L’EMIGRACIÓ.
Les dures imatges de l’emigració, procedents de les ciutats de Ceuta i Melilla, ens han de recordar que durant més de vint anys, Espanya va ser un dels principals estats emissors d’emigrants cap Europa i Amèrica. Més de tres milions de persones varen marxar a la recerca d’un lloc de treball, a qualsevol dels països europeus o americans. L’objectiu era sobreviure a les penalitats existents aquí, i enviar diners a la família, en uns volums prou importants, com perquè sumats esdevinguessin la primera “indústria” del país.
Un país que ha viscut aquesta realitat no pot comportar-se com qualsevol altre. Hem de recordar centenars de trens sortint de les principals estacions del país, per anar cap a França, Alemanya, Suïssa, etc, amb una maleta de cartró o de fusta per tot patrimoni. Centenars de milers de treballadors, buscant feina en qualsevol dels sectors industrials, agrícoles , ramaders o de serveis, durant vuit o nou mesos a l’any, confiant en poder repetir l’any següent, malgrat les dures condicions de vida i treball.
La vida fora d’aquí no era gens fàcil per persones sense coneixement de l’idioma, ni dels costums; amb nul·la capacitat de gastar en res que no fos essencial, per tal de poder enviar el màxim de diners cap aquí. Any rere any confiaven en poder repetir perquè els estalvis fets mai eren suficients per encarrilar un negoci o una família. Les previsions de treball de dos o tres anys, es convertien en vuit o deu, i a vegades, en tota una vida, en funció de les circumstàncies.
Es dur veure aquestes onades d’immigració procedents de països africans, colpejats per guerres i fam. En aquest cas no hi ha trens ni vaixells, ni combois organitzats per portar treballadors , amb documentació degudament legalitzada. Son persones fugitives, tractades com autèntics delinqüents. Se’ls ha de frenar i repatriar per tots els medis possibles. I la desesperació porta a actuar desesperadament, sense por a perdre-hi la vida. Son molts els que ni arribaran ni retornaran al seu lloc d’origen, amb total ignorància dels seus éssers estimats.
Trobem a faltar humanitat, comprensió i cooperació. Les tragèdies per la mort d’immigrants anònims omplen pàgines i noticies, però no comporten autèntics replantejaments de les polítiques d’immigració aquí i de cooperació , allà. La crisis ha reduït a la mínima expressió els projectes en els països emissors, quan és un tema fonamental per reduir el problema. Impulsar l’activitat allà, permet arrelar la població i evitar aquests desplaçaments que empobreixen els països afectats.  De moment només es pensa en com aturar aquest allau, i tota idea és benvinguda per aconseguir aquest fi.
El problema és enormement complex i complicat de resoldre per quan molts dels països emissors disposen de prou riquesa com per poder impulsar iniciatives d’activitat de tota mena, però la composició dels governs, la intromissió d’empreses estrangeres, el mal govern... donen un resultat totalment negatiu i condueixen a la població a marxar cap altres indrets. I el seu entorn és tant similar que al final només els queda el gran somni europeu, vist com la terra promesa.

Els governs europeus no han fet prou per estabilitzar els governs de molts països africans, i la intromissió d’empreses, a la recerca de matèries primeres produeix efectes perversos. La riquesa marxa del país i aboca els ciutadans a marxar, en una roda infernal. Des d’aquí ens pot semblar que no podem fer-hi res, però sí, podem reclamar canvis en aquesta dinàmica, i enviar ajuda urgent. Ajuda per desenvolupar projectes més que per tapar forats. Les ONG’s estan fent un magnífic treball, en multituds d’indrets, i la crisis nostra ha de deixar alguna escletxa per continuar ajudant als més desfavorits. Tinguem memòria i recordem els anys d’emigració per comprendre aquesta onada d’immigració.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?