Tuesday, December 10, 2013

 

UN PRESIDENT ATRAPAT - art. Nació Digital Solsona



UN PRESIDENT “ATRAPAT”.
La crisis que viu Catalunya, no solament és econòmica, sinó, sobretot política. I aquesta, és més greu perquè ho condiciona tot.
Tenim un President totalment condicionat per un pacte amb ERC que no té cap mania de fer de govern quan li convé, i d’exercir d’oposició quan ho creu convenient. I tenim una ANC que es permet “amenaçar” amb noves mobilitzacions si veu que el Govern català no va pel camí desitjat.
Es a dir, tenim un President atrapat, sense marge de maniobra per governar i prendre decisions. Les decisions li venen imposades, des de fora del govern; el pitjor que li pot passar a un líder polític.
I tot això passa en un moment especialment delicat, des del punt de vista econòmic, i des de la vessant política. Catalunya dona un pèssim exemple de falta de lideratge i capacitat de maniobra.
En ple debat dels pressupostos de la Generalitat per 2014, ERC amenaça de no votar-los, sinó li agrada la pregunta, i no posa data a la consulta. En aquest punt cal recordar que el Govern està gestionant uns pressupostos prorrogats, els del 2012, aprovats per un pacte entre CiU i el PP. Si entrem en el 2014 sense haver-los aprovat s’hauran de prorrogar els de 2013. Una cosa mai vista en cap país europeu, en cap moment de la seva història.
Què toca fer ? Si en els propers dies, Artur Mas no és capaç d’actuar com autèntic President, s’haurà de plantejar la seva renúncia. Així de clar, així de contundent. La màxima institució del país està en situació de plena vulnerabilitat i desprestigi. Un President no pot ser esclau d’altres. No pot estar supeditat a altres partits, o altres organitzacions. Ell és qui té l’autoritat, i sinó la pot exercir, millor que plegui.
En la llarga i complicada història de la Generalitat de Catalunya, ens costarà trobar un període històric en que un President no hagi pogut exercir com a tal. D’entrada ja no hagués hagut d’arribar al càrrec sense un pacte clar i contundent amb ERC. No es pot governar un país en minoria. Si ERC vol pactar que pacti, i entri en el govern, sinó que es quedi fora i Artur Mas busqui un altre soci. Estar al govern i a la oposició, alhora, no s’havia vist mai. I queda demostrat que és impossible.
Davant aquesta situació, en veiem una altra de deplorable. Ni tant sols es posen d’acord en la pregunta a proposar de cara el referèndum pel dret a decidir. Ni en la data, i sobretot tampoc en el sistema per fer-lo possible. El govern central ja ha deixat clar que no autoritzarà cap referèndum. I Artur Mas ha dit que ell no el convocarà si no té cobertura legal. Aleshores, per què tanta guerra per un referèndum , impossible ? Perquè ni CiU ni ERC no s’atreveixen a dir com se’n sortiran d’aquesta situació ? Què pensen fer quan no puguin realitzar el referèndum?
Moltes preguntes, per cap resposta. La situació és crítica perquè els dies passen i la sensació de desgovern és cada vegada més gran. No hi ha diner propi i la Generalitat només pot sobreviure mitjançant bestretes del govern central. Com pot pretendre un enfrontament si depèn totalment de Madrid?
Els propers dies seran decisius per veure si l’estrany pacte entre CiU i ERC es trenca o no. I si es manté en quines condicions i per quan més temps. El que queda clar és que tenim un President atrapat, sense marge de maniobra i sense l’indispensable lideratge que hauria de tenir per governar , pensant en el país i no en la situació personal que té.

Joan Roma i Cunill, President Consell FEd. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?