Sunday, December 22, 2013

 

TEMPS I RAÓ - art. Regió 7



TEMPS I RAÓ
Ens trobem en el quilòmetre zero del “gran engany”protagonitzat per CiU i ERC , amb la participació d’ICV i la CUP. Les cares de satisfacció per haver aconseguit un acord, just a temps per salvar els pressupostos de 2014, amaguen la dura realitat de constatar que ni les preguntes ni la data, tindran lloc.
Es convenient ara recordar aquella vella dita tant catalana de “al pa, pa, i al vi , vi”per indicar que sempre és millor parlar clar, que no pas emmascarar les coses amb paraules de doble o triple sentit.
Una vegada més ha passat l’estratègia per davant de l’essència. Una vegada més s’ha apostat per una sortida immediata, abans que per una opció ambiciosa i de llarg recorregut. Hem entrat, doncs, en “terres ignotes”. Ningú a dia d’avui, és capaç de marcar el camí a seguir per dur a terme el repte iniciat. Cap dels signants té una fulla de ruta que porti a fer possible el referèndum , fora de la legalitat vigent.
Quan es busquen subterfugis, s’obliden les qüestions essencials, i es donen arguments que no resisteixen el més mínim examen. Es aquí quan envegem altres països, altres estats, en que reptes semblants han tingut comportaments radicalment diferents. Envegem el Canadà, i Quèbec. Un repte entre un Estat, i un dels seus components, resolt per una via racional, profundament democràtica, i exemplar. Igualment envegem Gran Bretanya i Escòcia per tot el que té de repte , dintre de la legalitat, amb acords, explicacions, informes i contrasts entre una via i una altra.
Aquí no. CiU i ERC han llençat un repte, sense pacte, sense acord amb les institucions que han de vetllar pel compliment de la legalitat. Cap informe, cap estudi, cap acord amb l’Estat. La improvisació, s’improvisa, en funció de les necessitats diàries, sense tenir present la “gran frustració “ que provocarà quan, arribat el dia promès, la consulta no tindrà lloc.
El lideratge d’un país, d’un poble, es basa en proposar objectius assolibles. Ambiciosos, però factibles. Ara i aquí, el camí endegat no porta a l’objectiu desitjat. I no s’hi val a parlar en nom de tot el poble català. Que les xifres s’ampliin fins extrems exagerats, o que es facin jocs de mans amb els números, els participants, o els representants en el Parlament, no resolt la qüestió, i encara menys, proposant preguntes que tenen vàries interpretacions diferents.
En aquest marc de confusió, el PSC rep atacs per totes bandes, exemple clar que la seva posició preocupa a uns i altres. Ni està amb els immobilistes, ni amb els independentistes. Es la soledat de qui actua seguint els passos dels històrics del partit, i de la seva pròpia essència i existència. No enganyar, ni portar els catalans a la “gran frustració”. Parlar clar i defensar la única via alternativa existent. La d’actuar dintre de la legalitat, i proposar un canvi profund de la Constitució per adaptar-la al temps present, no solament en matèria territorial sinó també social i de drets fonamentals. Pere Navarro ha aconseguit modificar plantejament immobilistes del PSOE per anar cap aquest canvi constitucional, que resoldria l’encaix de Catalunya, en aquest nou marc, en el qual llengua, cultura i finançament trobessin protecció i garanties plenes.
A tots ens dolen pronunciaments, escarnis, atacs a les nostres institucions, a la llengua i cultura catalanes, però uns pocs mals exemples no poden justificar actuacions desaforades, per la nostra part. En política com en tota acció humana, el temps s’ocuparà de donar o treure la raó. El PSC està sol en aquest repte de trobar la via adequada per arribar a bon port. El temps li donarà la raó.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?