Thursday, December 19, 2013

 

EN MANS D'ERC



EN MANS D’ERC.
Es molt complicat fer pactes amb ERC. I encara més, complir-los sense perdre “bous i esquelles”. El caràcter assembleari, juntament amb una certa prepotència, el converteix en un partit ple de perill per tots els qui s’hi acosten.
Estarem d’acord en que bona part del descrèdit del govern Maragall, primer, i Montilla després va provenir d’actuacions fora de guió, dutes a terme per membres d’ERC. I solen predicar a fora, el que no practiquen dintre del govern, de manera que l’actual situació d’Oriol Jonqueras, és típica d’ERC. Exercir de govern i oposició , alhora. I si ara la imatge del govern Mas és prou delicada i ineficient, com seria si ERC entrés en el govern ?
Una cosa se li ha de reconèixer a Oriol Jonqueras, i és de no tenir cap pressa per entrar en el govern. Al contrari, tota la seva actuació va dirigida a evitar haver-se de “mullar” i perdre plomes en el camí. Prefereix una situació molt més còmode com la d’influir, i decidir, des de fora, i deixar pels membres del govern, tot el desgast d’actuar en mig d’una crisis infernal.
De totes maneres, tard o d’hora un partit s’ha de retratar i li surten tots els tics que li son propis. Ara mateix, ja no sabem si accepten o no els termes de la pregunta proposada per Artur Mas, si la interpretació del resultat de la consulta seria igual per uns que per altres, o si van per lliure.
Dintre mateix d’ERC conviuen sectors i àmbits clarament diferenciats, i fins i tot oposats. Mentrestant no hagin de posar en pràctica els seus plantejaments, poden mantenir les ambigüitats i diferències però cas d’entrar en un govern, aquestes diferències es posen de manifest i trenquen la imatge d’unitat que ara tenen, fora del govern.
Ho varem veure en els governs del tripartit, i bona part del fracàs se’ls hi pot imputar a ells. I ells van a la seva, i els costa formar equip o compartir plantejaments i programa. Per això seria molt interessant la seva entrada en el govern Mas. S’acabarien les posicions poc clares i es demostraria la seva feblesa i falta de plantejaments pràctics. De fet, aquesta seria la millor vacuna pel procés independentista. Que els ciutadans podessin contemplar l’acció de govern d’un partit, ple d’idees i propostes a la oposició, però incapaç de portar-les a la pràctica.

El resultat de les passades eleccions els ha fet indispensables per recolzar el govern Mas, i tot indica que s’està reforçant a costa de les deficiències de CiU. Si tot continua com fins ara, podem trobar-nos amb uns propers resultats prou importants com per fer possible un nou govern sota la presidència d’Oriol Junqueras. Segurament és la prova que necessita el país per comprovar la ineficiència dels plantejaments d’aquest partit i posar-lo en evidència. Res millor que la realitat per demostrar si un partit està capacitat per liderar un país o no. Seria molt pedagògic veure els resultats d’un govern de coalició entre CiU i ERC. Aquí s’acabarien les ambigüitats i es veurien les carències d’un projecte i uns lideratges. Segurament per això son tant reticents a entrar. Veurem què ens depara el futur en aquest tema.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?