Monday, July 13, 2020

 

A CANVI DE QUÈ ? - art. Nació Digital Solsona

A CANVI DE QUÈ ?
Es lògica la desconfiança d’alguns països de la UE, respecte les mesures que es proposen, per sortir de la gran crisis en la que ens trobem, per culpa de la pandèmia. Els han batejat com “països frugals”, austers, poc donats a despeses sumptuàries, i encara menys, supèrflues.
Son països que veuen els del sud, com massa alegres, massa donats a festes i festetes, poca feina i molt sol i platja. No volen ser els pagadors d’aquesta manera de viure, i per això, plantegen moltes reticències i condicions, a l’hora de posar diner sobre la taula de cara a la reconstrucció.
Els més “frugals “ son Holanda, Dinamarca, Suècia, Noruega i Àustria. Algun altre, també fa el ronso, però els més aferrissats defensors de l’austeritat i la rigidesa pressupostària, son els cinc enumerats.
I aquests, juntament amb alguns altres, demanen contra prestacions dures. Molt dures. No volen donar diner a fons perdut, sinó crèdits. I en aquest moment, ni Espanya, Itàlia i alguns països de l’est, no estan en condicions d’endeutar-se encara més, ni haver de retornar diner. Volen, exigeixen, ajuts immediats, a fons perdut, en bona part, i crèdits tous, a continuació.
Crec que al final s’arribarà a una mena d’entesa intermèdia, aportant diner, a fons perdut, però a canvi de modificacions importants en la manera d’administrar el diner, en els països receptors de fons.
Així, doncs, diner a canvi de què ??? Ben aviat ho sabrem però agafem bé els matxos perquè la cosa serà dura, molt dura. Cada país haurà de presentar els deures, en un examen que serà rigorós. Temes com la revisió del sistema de pensions, l’aprimament de totes les administracions públiques: ajuntaments, CCAA, i central, sistema de drets laborals, serveis públics, etc, formaran part de les contra partides exigides.
Estem en condicions d’acceptar aquestes exigències ? No ens queda cap altre remei. O això o la intervenció. Espanya té un enorme deute, que li ha reduït el marge de maniobra, i la pandèmia l’ha augmentat fins a cotes insostenibles. D’aquí la necessitat de comptar de forma urgent, amb recursos molt elevats. Molt. Tot seguit, s’hauran d’aplicar les mesures adients per a fer front al deute i a l’endeutament en els propers anys, però ara mateix, sense una injecció immediata de diner , no tenim capacitat de fer front a les necessitats més peremptòries.
En poques setmanes veurem plantejaments mai somiats, sobre canvis profunds en multitud d’àmbits i sectors. Toca fer-ho, i en profunditat. No ens podem permetre la ineficàcia i la mala administració en bona part dels estaments de la política municipal, autonòmica i central. I és que a més tindrem la supervisió i control a de la UE.  El diner anirà arribant a mesura que es vagin complint les contrapartides. Si en algun moment s’aturen, també s’aturarà el diner, que ningú en tingui cap dubte.

Els països “frugals” poden afluixar i pactar mesures més flexibles, però ningú pensi que se’ls podrà portar a l’hort. En absolut. Les contrapartides es compliran que ningú ho dubti. De fet, és el millor que ens pot passar, perquè ja és hora dels grans canvis , i de l’eficàcia i austeritat en tots els àmbits i sectors. De grat o a la força. L’important és que es dugui a terme.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?