Tuesday, December 10, 2019

 

EL DEUTE I LA INACCIÓ DEL GOVERN, TENEN CONSEQUÈNCIES GREUS - art- Endvant digital


EL DEUTE I LA INACCIÓ DEL GOVERN, TENEN CONSEQÜENCIES GREUS.

Fa uns dies, parlava de l’immens deute contret, pel govern de la Generalitat, al llarg dels 40 anys, d’autonomia. Un deute que ha arribat als 80.000 milions d’euros, amb un increment diari de 3 milions, només en interessos. Aquestes xifres poden semblar fredes, i poc preocupants, sinó n’extreiem les conseqüències oportunes.
Estar arruïnat i endeutat, suposa no poder fer front a multitud de necessitats, que queden per a temps millors, o simplement es deixen fora del programes, per impossibilitat de resoldre-les. I que no es resolguin té implicacions molt greus i directes sobre el benestar dels ciutadans. Veiem-ne alguns exemples.
Suposo tots estarem d’acord que el més important en la vida de qualsevol persona, és la salut. Després vindrà el treball, la vivenda, l’educació, els serveis socials, i altres serveis que son els que realment permeten tenir una vida de qualitat.
Doncs bé, fa pocs dies, va aparèixer l’informa sobre la qualitat de la sanitat pública, a nivell de tot Espanya. I en aquest informe, Catalunya se situa a la cua, en matèria d’espera per ser operats, fins el punt que en tenim 23 per cada mil habitants. Hem passat de ser un territori privilegiat, a un territori superat per la resta d’autonomies que situen aquest servei com autèntica prioritat de la seva acció de govern.
Darrera nostra, venen altres comunitats autònomes com Extremadura, Castella – La Manxa, Astúries, Aragò....A dia d’avui, per una ressonància magnètica, es tarda el doble, que l’any 2010. I és habitual, haver d’esperar sis mesos, per a tenir una visita a l’especialista, proposat pel metge de capçalera. Això suposa una peregrinació, d’un lloc a un altre, fins a tenir l’expedient complert, i que algú pugui prendre la decisió que correspongui. Parlem de salut, parlem del servei més important, en la vida d’una persona i del seu entorn.
Si anem cap altres serveis, comprovarem el grau de deteriorament que s’hi ha produït. Tenim més de mil aules, situades en barracons escolars. Solucions provisionals que s’allarguen anys i més anys, per falta de finançament o per falta de programació.
I en matèria de serveis socials, el panorama és desolador. Residències promeses vuit i deu anys enrere, no tenen data de construcció. Convenis per millorar o ampliar places socials en residències, congelats, a l’espera de disposar de partida, en uns pressupostos prorrogats.
Ajudes a serveis municipals o comarcals, conveniats, no son resolts, per les mateixes causes, posant en perill multitud de programes que no poden esperar més, sinó es vol que es tanquin per falta de sostenibilitat.
El panorama és més que preocupant perquè no té data de caducitat, a les mancances. Passen els mesos, i passen els anys, i la precarietat, lluny de resoldre’s es va incrementant, posant en perill un gran nombre d’entitats socials, culturals, associatives, que sobreviuen , penjades d’un fil. Sense una immediata solució, tancaran portes, i tots sabem com de difícil és recuperar espais i serveis perduts.

S’està negociant el suport a la investidura de Pedro Sánchez, com a president del govern. Si ara, les dues parts, fossin prou conscients de la necessitat d’un pacte immediat, es podria aconseguir redreçar la situació i començar a recuperar la normalitat perduda, ni que sigui amb un programa plurianual. El que no es pot pretendre és donar serveis bàsics, amb unes partides pròpies, de vuit o deu anys enrere. El deute i l’endeutament tenen conseqüències greus, com podem veure, en la realitat quotidiana.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?