Friday, August 05, 2016

 

FRIVOLITAT - art. Regió 7

FRIVOLITAT .
El que menys s’espera en temps de crisis econòmica i institucional, és veure com la frivolitat s’apodera de les màximes institucions del país. Parlo ara de Catalunya, tot i que aquesta acusació és perfectament traslladable al Madrid polític.
Veure en que s’ha convertit el Parlament de Catalunya, màxima institució del país, en uns moments en que hauria de ser el far que il·luminés el present i el futur, és més que preocupant i mostra el progressiu declivi de la política seria, prudent i al servei del conjunt del país, i no d’una part d’ell.
Escenes com les de mostrar alegria per l’abandonament de la Cambra catalana, per part de Junts x Sí, i la CUP, quan marxen els Grups Parlamentaris del PP i C’s, és trista. O grans aplaudiments al final de la votació de les conclusions de la Comissió d’Estudi per les propostes de “desconnexió”, amb mig Hemicicle buit, sense haver votat el Grup Socialista i amb els vots en contra de CSQP, és insòlita. Una imatge mai vista ni imaginada pels qui hem format part del Parlament.
Un Parlament que no legisla, que no actua com supervisor i controlador d’un govern de la Generalitat que simplement vegeta. Amb l’excusa de la no aprovació del pressupost 2016 no hi ha novetats governamentals, ni iniciatives parlamentàries per tirar endavant projectes concrets. Tot està parat, tota està a l’espera d’un futur imaginat, somiat o inventat per uns pocs capdavanters d’un procés amb constants canvis de rumb.
I malgrat tot, hi ha el convenciment que el procés avança per bon camí, amb pas segur, malgrat trencar totes les lleis elaborades i aprovades pel Parlament de Catalunya. Lleis vigents i d’obligat compliment, en primer lloc pel propi Parlament, i tot seguit pel govern de la Generalitat i per la resta d’institucions del país. Però heus aquí, com surten nous intèrprets de les nostres lleis per justificar el seu incompliment. Es en aquest punt on crec que rau l’immensa frivolitat dels dirigents actuals, tant parlamentaris com del govern.
Que la presidenta del Parlament pugui arribar a dir que ella no pot impedir una proposta en l’ordre del dia, o posar a votació un determinat punt, simplement perquè li demanen un parell de grups de la Cambra, demostra, o una ignorància plena del Reglament, o autèntica mala fe. Si fos per ignorància, té lletrats al seu servei que li poden aclarir qualsevol dubte en qualsevol moment, per això hi son i per això estan àmpliament capacitats per interpretar el Reglament. Però és que tots els qui ostentem el càrrec de president d’una institució, sabem o hem de saber les responsabilitats del càrrec.
Els alcaldes ostentem el títol “d’alcalde – president” per quan som els qui elaborem l’ordre del dia dels Plens municipals. Ningú més ho pot fer. Posem els punts que per llei han d’anar al ple, i si algun no compleix els preceptes legals, no l’hi posem. I és l’alcalde – president qui dirigeix, modera i acorda el funcionament del Ple i posa a votació els punts que considera adients, i és ell /ella el responsable de posar o no a votació el que pertoca. No ens excusem en cap subterfugi per no complir amb les nostres funcions, i qui ho faci, allà ell /ella amb les seves responsabilitats.

Aquí, la presidenta fuig d’estudi, i s’empara amb una justificació absolutament frívola. Si li demanen, ella actua, ni que sigui en contra de les seves obligacions legals. I els que es queden a la votació celebren alegrament el “triomf”de les seves propostes, sense advertir la gravetat de la situació en que han posat la Cambra Catalana, i amb ella al propi govern de la Generalitat. Creuen que Madrid està molt lluny, i que el desprestigi del govern central, els permet actuar com si res no funcionés, i podessin actuar amb total impunitat. Greu error i greu posicionament perquè fets com els viscuts han empitjorat la imatge interna i externa del procés català. Menystenir i fins i tot despreciar el Tribunal Constitucional tindrà greus repercussions, com ben aviat veurem. Però és que apel·lar al TC per demanar empara per no haver de retornar 44 obres al Monestir de Sixena (Aragó) o fer el mateix per reclamar grup parlamentari al Congrés per part de l’antiga Convergència, perquè suposa perdre un grapat de diner, mostra l’extrema frivolitat dels partits i dirigents que governen el nostre país. Si algú creu que el procés està en bones mans, ben aviat en veurà els resultats.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?