Thursday, November 12, 2015

 

PENÓS ESPECTACLE - art. Nació Digital Solsona



PENÓS ESPECTACLE.
Artur Mas sembla  haver posat el càrrec de President a subhasta pública, incloent propostes impossibles per il·legals. Ahir ens varem assabentar d’una nova proposta a la CUP, en la qual, si el president fos re- elegit , nomenaria 3 vice – presidents en les persones de Munté, Junqueras i Romeva.¡¡¡¡. Pels qui no coneguin en detall l’organització del Consell Executiu i la Llei que el regula, vull informar de que aquest nomenament contradiria totalment, la llei vigent, que NOMÉS permet l’existència d’una sola vicepresidència. 
Es a dir, en el supòsit que es volgués fer aquest canvi, prèviament s’hauria de modificar la llei que regula la composició del Consell Executiu. Una modificació que ha de començar per un projecte de Llei, procedent del govern de la Generalitat, tramitar-la en el Parlament, amb tots els requisits legals pertinents i una vegada aprovada, entraria en vigor. Tot plegat no menys de 3 mesos, per via d’urgència. I el projecte de Llei, recordo, ha de provenir d’un govern amb plens poders, no en funcions, com és ara. A què ve fer propostes il·legals ??? O és que també ens passarem pel folre totes les lleis catalanes, juntament amb les espanyoles ???
No entenc l’entestament d’Artur Mas ni la seva deriva cap un descrèdit intern i extern de dimensions descomunals. Podia haver passat a la història com un president més o menys eficaç, i en canvi , hi tindrà un lloc com el protagonista d’uns fets impensables i inimaginables , en un país democràtic. Trencar les regles, les lleis, canviar programa i ideals, per un càrrec, deixa la dignitat de la primera autoritat de Catalunya per terra. El dany que està causant a la institució és memorable i tardarem molts anys en recuperar el prestigi perdut.
I no és de rebut que ara es vulguin posar totes els culpes del que passa sobre els espatlles de la CUP. Estic molt lluny dels seus postulats, però no se’ls pot negar que son coherents en els seus pensaments i propostes. I pensar que se’ls pot convèncer posant pressió a les reunions, o mitjançant comentaris, articles i tota mena d’opinions en els mitjans de comunicació, indica que no els coneixen ni saben res de la seva composició interna, i les vies de discussió, debat i presa de decisions.
Però, també estic més que convençut d’un error de molta gent, que creu que només amb Artur Mas es pot continuar amb el procés iniciat. Al contrari, crec que amb Artur Mas el procés pot durar una mica més, però el camí cap a la independència està mort. No hi ha via possible. No hi ha cap possibilitat d’èxit, per moltes diverses raons, però la principal és que no hi ha cap mandat popular que l’avali, ni cap força externa que el recolzi, ni cap majoria que el justifiqui. Pretendre enganyar la gent, repetint com una lletania, un imaginat mandat popular quan no es va arribar al 50% dels vots, ni es disposa dels dos terços dels diputats en el Parlament, ni es segueix cap de les recomanacions internacionals per casos semblants, significa la derrota del procés.

Per tant, l’entestament d’Artur Mas només fa que augmentar el descrèdit de la política catalana a tots els nivells, i posar Catalunya en un lloc estrambòtic a nivell europeu i mundial. Ningú pot entendre aquests comportaments, ni ningú els recolzarà, de manera que el millor que podria fer el president és presentar la renúncia i anar cap a casa. I qui el pugui substituir hauria de plegar veles, i tirar enrere, per tornar al punt de sortida, sense ànims de pretendre trencar la legalitat, perquè només s’aconsegueix perdre tota legitimitat. Algú ha d’entendre aquesta situació. Quan s’emprenen reptes molt rellevants, a vegades es guanya, i a vegades es perd, i ara i aquí no hi ha una majoria de catalans que recolzen la independència, ni existeix el consens necessari, ni es poden trencar les legalitats, ni es pot tirar pel dret, sense perdre la legitimitat. La fugida endavant arriba al seu final, i allargar-la només aconsegueix més incertesa, més angoixa i més prejudicis pel país i la seva gent. El millor servei al país, seria la renúncia al càrrec i anar a noves eleccions, per configurar un mapa polític diferent, confiant en que la tercera via, la de la reforma de la Constitució, amb un nou encaix per Catalunya, sigui la que guanyi .





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?