Tuesday, November 10, 2015

 

EL GRAN DESPROPÒSIT - art. Nació Digital Solsona

EL GRAN DESPROPÒSIT.
Estem ja de ple en la dimensió desconeguda, sense cap guió ni cap previsió de cap on aniran les coses en els propers dies, i encara menys, en les properes setmanes. Ahir el Ple del Parlament per una majoria escassa, va aprovar la resolució presentada per Junts pel sí i la CUP. I remarco, per una majoria escassa, perquè l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, exigeix els dos terços de diputats/des de la Cambra Catalana per dur a terme alguna reforma important. Tampoc els impulsors disposen d’una majoria de vots, de manera que sumen una il·legalitat catalana i universal, a una altra, en matèria de compliment del Reglament del Parlament.
Estem immersos en un gran despropòsit, impropi d’un Parlament democràtic. Si en algun moment els impulsors del procés cap a la independència podien tenir alguna base sòlida per tirar endavant una petició d’independència, l’han perduda plenament amb els darrers moviments. Cap país democràtic del món acceptarà reconèixer un nou Estat que hagi trencat amb els principis elementals de tenir una majoria de ciutadans al darrere, i encara menys que ho hagi fet trencant amb les legalitats vigents, tant les de l’Estat on estava implantat, com la pròpia legalitat del país.
Però és que a més, la resolució d’ahir, no té cap recorregut possible. Dintre de 3 dies quedarà suspesa pel Tribunal Constitucional i és impensable tirar endavant cap de les propostes que conté. Pensar en “anar per lliure” en un món globalitzat , interdependent , amb una economia totalment lligada a l’economia estatal, amb un deute immens de 66.000 milions d’euros que genera 3 milions cada dia en nous interessos, fa del tot inviable qualsevol tipus de desconnexió. Es increïble haver trobat 72 vots, en aquesta aventura, però les aventures a curt termini acaben malament, sobretot quan no hi ha cap fonament democràtic per emprendre-les .
Si volia passar a la història, Artur Mas, ho ha aconseguit. Efectivament passarà a la història catalana i fins i tot a la mundial, per voler tirar endavant un procés d’independència sense cap dels arguments ni condicions mínimes exigibles per donar un pas semblant. I ho fa entestat en ser ell el nou President, malgrat tenir tots els elements en contra. I arribats en aquest punt, ens hem de demanar, el perquè d’aquesta obsessió, d’aquest entestament, d’aquesta exigència ???? Es només per ambició, o hi ha esdeveniments propers que no coneixem ? Per dignitat un President hauria de plegar quan veu que té el partit destrossat, embolicat en els pitjors casos de corrupció de la nostra  història, amb uns resultats electorals insuficients, amb uns possibles socis, situats a l’altre extrem del seu pensament...perquè no deixa pas ???
Queden moltes coses per descobrir en un país que semblava un oasi de pau, tranquil·litat i encoberta gestió. Ha deixat de ser-ho, i Artur Mas per acció o per omissió ha estat un dels principals protagonistes de més de 20 anys de governs Pujol, i d’ell mateix. No pot ser ungit per continuar al capdavant d’aquesta etapa, i així ho creu la CUP, i amb ella molts altres ciutadans. Però, el mal ja està fet. El gran despropòsit, culminat ahir, ha portat la més gran crisis dintre de tots els partits catalans, i ha fet créixer nous partits que res tenen a veure amb els que varen protagonitzar la Transició, l’encaix de Catalunya dintre d’Espanya, la integració, la protecció a la llengua, la cultura i l’ensenyament.

El despropòsit continuarà durant un cert temps però tindrà una curta vida. Creure que es pot fer un pols contra un Estat democràtic, trencant les regles de la legalitat i confiant en el suport extern suposa haver perdut contacte amb la realitat. En pocs dies ho veurem quan les lleis imposin la legalitat. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?