Wednesday, November 25, 2015

 

DIA INTERNACIONAL CONTRA VIOLÈNCIA DE GÈNERE -art. Nació Digital Solsona

DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE.
Avui, 25 de novembre, es dona la coincidència de celebrar el meu aniversari , per una banda i la designació d’aquesta data com el Dia Internacional contra la violència de gènere. Per tant, cada any tinc una sensació estranya des de primera hora del matí per quan penso molt més en la terrible lacra de la violència contra les dones, en comptes d’un aniversari personal.
I només ha faltat escoltar els primers minuts de la Cadena Ser, recordant alguns dels fets més terribles, per decidir fer algunes reflexions entorn el drama que viuen milions de dones, arreu del món, moltes de les quals acaben en morts violentes, però moltes altres pateixen la incomprensió i viuen el drama en el silenci més absolut, dintre de les seves llars.
D’entrada cal reconèixer la bona idea de tenir un dia a l’any dedicat a recordar algun dels drames que viu la humanitat. Serveix per posar al dia idees i reflexions que d’altra manera no es donarien. I queda clar que en el drama d’avui hi ha molt, però molt per fer.
En aquest àmbit, no podem esperar trobar solucions a llarg termini, perquè el drama és diari i en multitud de llocs alhora. Toca, doncs, posar mecanismes d’actuació immediata destinant-hi els recursos tècnics i econòmics, necessaris. S’ha fet molt però queda moltíssim per fer. En les grans ciutats ja és norma disposar de vivendes – refugi per poder acollir dones maltractades, amb fills o sense, però la via judicial ha de ser modificada dràsticament per aconseguir rapidesa i contundència, envers els violents.
En els pobles més petits i mitjans resolem el tema amb acords entre pobles o amb la capital, de manera que també s’hi troba solució. De totes maneres l’autèntica solució ha de venir per accions més radicals i profundes, a curt, a mig i llarg termini. I això implica una educació en el respecte, un càstig exemplar, un rebuig en la població, una sensibilització universal...entre moltes altres mesures, i especialment que la dona pugui accedir a un lloc de treball digne i remunerat.
La dependència econòmica de moltes dones en la seva parella, impedeix donar el pas d’una separació a temps. La supeditació de la dona a la supervivència econòmica motiva aguantar situacions fins a límits impossibles, i el pas cap al drama és només qüestió de temps. Per tant, la recerca de feina ha de ser fonamental per aconseguir una independència real com per poder decidir acabar una relació si està derivant cap a comportaments indesitjats.
I a poques setmanes d’unes eleccions de vital importància pel conjunt del país, s’ha de conscienciar la gent per anar a votar els partits que realment tenen en els seus programes propostes innovadores, agosarades i valentes en aquest tema. En el meu cas sóc socialista perquè el partit té com a qüestió vital i fundacional, la defensa dels més febles. Se li pot dir justícia social, protecció de l’estat de benestar o en altres paraules, però tant essencial és protegir els desvalguts nens i nenes procedents de famílies desestructurades, com garantir una jubilació digne a la gent gran , després de tota una vida de treball, com ajudar persones dependents....com protegir, i ajudar a sortir de l’infern quotidià a multitud de dones maltractades.

I un país, un Estat, pot fer-ho si s’ho proposa i condiciona el seu funcionament, recursos i esforços a resoldre aquests prioritats. Avui, hem de recordar el drama de la violència de gènere, però ho hem de fer amb propostes que ajudin a resoldre el problema, i tenim múltiples vies per fer-ho: ajudar personalment a casos concrets, en els pobles o ciutats on vivim, ajudant a ONG’s dedicades a aquest àmbit, en converses públiques i privades conscienciant del problema i reclamant respecte, facilitant feina a afectades...i pensant a qui votar com perquè el nou govern estigui conformat per partits que tinguin en el programa aquest tema com a gran prioritat. Cada mort ens colpeja a tots i ens recorda que la solució no es pot fer esperar.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?