Thursday, March 20, 2014

 

TOSSUDA REALITAT



TOSSUDA REALITAT.
Cada dia els titulars dels mitjans de comunicació mostren realitats molt diverses, persistint les imatges de la dura crisis, amb altres sobre l’eterna controvèrsia sobre el dret a decidir. Sembla com si el país es repartís entre dues realitats, allunyades una de l’altra, com si provinguessin de móns diferents.
L’anunci interessat de que les coses canvien, que ja ve una certa recuperació, que poc a poc notarem la millora, contrasta amb el dia a dia, de la gent del carrer i la feina municipal. La realitat és tossuda i persistent, i les dificultats de molta gent obliga a mobilitzar recursos de manera indefinida. Hem de fer previsions a molt llarg termini, i tal com diuen alguns documents de Creu Roja i Cáritas, molts dels usuaris d’aquests serveis no veuen com sortir del forat on es troben.
Aquest és el gran problema perquè les ajudes provisionals, tot i ser complicades d’aconseguir, son una realitat gràcies a la gran solidaritat de la gent, a l’immens esforç de les entitats socials, i els ajuntaments. Però, la solució només pot venir de la inserció dels usuaris, en el món laboral. Ara i aquí estem posant venes a les ferides, però sinó cicatritzen i es curen, sempre més s’hauran de cuidar, amb el que significa de dependència i desmoralització.
Ahir varem veure una nova mobilització procedent del món de la petita i mitjana empresa i els autònoms. Un sector en perill de supervivència per la falta total de crèdit i de mesures per incentivar la ocupació. Es lògic protestar per ajudes multimilionàries als bancs, sense exigir, a canvi, una política creditícia a favor de les empreses. I és del tot increïble que moltes empreses hagin de plegar, no per falta de feina, sinó de crèdits per superar la crisis.
No es veuen idees clares ni decisions per reactivar l’economia. Ni a Madrid ni a la Generalitat, i el desànim és normal que s’estengui per tot el teixit social. Trobar un treball esdevé missió impossible, a la ciutat i ja no diguem en el món rural. La majoria de pobles estan perdent població, en un primer moment cap a l’àrea metropolitana i després no sé ben bé cap on, perquè la situació és molt similar arreu del país. Fa pocs dies he mirat les noves xifres de població dels municipis del Berguedà i portem tres anys de descensos, petits, però constants a pràcticament tots els pobles.

Toca, doncs, fer front a una realitat tossuda i persistent, que obliga a prendre mesures innovadores, a tots els nivells. S’han de poder recuperar plans d’ocupació, obrir línies de crèdit a les empreses, facilitar pagaments fraccionats de tots els impostos, reduir despeses generals, etc, tot per aguantar tant de temps com faci falta per arribar a la recuperació, que no sabem quan serà. I no deixem per demà el que podem fer avui en aquest camí. La resistència de les famílies i de la gent, té límits, i els estem superant àmpliament. Ningú esperava una crisis tant llarga i profunda, però la realitat és aquesta i toca fer-hi front amb millors perspectives de les empreses fins ara.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?