Sunday, September 20, 2015

 

ENCARA ÉS POSSIBLE- art. Regió 7

ENCARA ÉS POSSIBLE.
Molts pretenen fer veure que ja no hi ha marxa enrere i que la única via possible és la independència. Els socialistes no estem d’acord amb aquesta teoria i considerem factible tenir com a nous interlocutors partits disposats a emprendre una via que fins ara ha estat impossible. La de la reforma constitucional , amb un contingut substancialment diferent al del 78, i en el qual es blindi la llengua, cultura i ensenyament , i s’estableixin les bases d’un nou sistema de finançament que garanteixi la ordinalitat per a Catalunya. Es a dir, si som els tercers en aportar,  siguem els tercers a rebre.
Hem d’acceptar que els governs Aznar i Rajoy han fet molt de mal a les relacions entre Catalunya i Espanya , i han provocat la forta reacció actual, en la que milers i milers de persones han emprès una via , impensable anys enrere, només per demostrar la seva indignació. Es consideren maltractats , insultats i menyspreats. D’aquí a decidir marxar, hi ha un pas, si algú els hi promet que és viable.
El problema és que ningú més que ells veuen aquesta viabilitat, i la constatació de la seva impossibilitat comportarà una frustració col·lectiva de dimensions i resultats imprevisibles. En pocs dies sortirem de dubtes.
Davant aquest panorama ,el PSC, en sintonia amb el PSOE, proposa una altra via possible. Més ben dit, molt previsible si tot segueix el curs de les coses actuals i a les generals s’hi arriba amb Pedro Sánchez com a cap de llista de la candidatura més votada o amb més facilitats per formar govern amb alguna altra de les forces parlamentàries afines.
El compromís del PSOE és modificar la Constitució i encaixar-hi les aspiracions de major autogovern per Catalunya , preservant els trets diferencials que tenim com a nació. Molts diuen que arribem tard, altres que no som creïbles, però el cert és que és la única via factible per resoldre el conflicte actual.
També surten veus que pronostiquen represàlies cas de guanyar el no, i francament els darrers anys han comportat canvis substancials en les actuacions dels partits com per no cometre un error tant immens com seria aquest. Al contrari, si els partits que defensen la continuïtat dintre d’Espanya obtenen una majoria, estaran en condicions per negociar amb Madrid un tracte ben diferent del que té Catalunya, a dia d’avui.
Les mobilitzacions han tingut la seva utilitat, sense cap mena de dubte, com també les reaccions que han provocat perquè tenim el problema català sobre la taula i tothom és conscient que cal resoldre’l. I no per la via de marxar que només els seus promotors veuen viable, sinó per la via d’aconseguir un nou encaix, i obrir una nova etapa.
Encara és possible aquesta solució, i tot dependrà dels resultats del dia 27 i dels lideratg4es que en surtin. Es fa molt difícil imaginar la continuïtat d’Artur Mas, sigui quin sigui el resultat, i les generals poden obrir un marc totalment nou com per modificar les previsions dels que volen marxar.

Estem davant la paradoxa d’unes eleccions catalanes, en les quals intervenen amb més intensitat que mai, els dirigents estatals. I és que aquestes eleccions van estretament lligades a les generals del desembre. Es digui o no, tothom esperarà a veure aquests resultats per prendre un camí o un altre, per molt que es digui que son independents, unes de les altres. Mai havien estat tant interdependents. Temps al temps. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?