Sunday, July 26, 2020

 

ON SON ELS NOSTRES AMBAIXADORS ? - art. Nació Digital Solsona

ON SON ELS NOSTRES “AMBAIXADORS” ?
Per a qui no conegui el desplegament mundial de la diplomàcia catalana, em permeto fer-ne un breu resum. Al capdamunt, tenim el flamant nou Conseller ( ERC), Bernat Solé i Barril, fins fa poc, alcalde d’Agramunt, que va substituir Alfred Bosch, immers en un enrevessat assumpte intern, d’un alt càrrec del departament, acusat d’assetjament sexual. Les batalles internes dintre d’ERC, juntament amb les habituals, amb Junts x Cat, varen portar el president a demanar el relleu. Li va tocar a Bernat Solé, fer-se càrrec d’una conselleria que de fet porta el llarg títol de: Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.
En el marc del que en diuen Acció Exterior, tenim 16 Delegacions a l’Exterior, nom que reben les  “ambaixades catalanes”. Les enumero: Madrid, Unió Europea, Regne Unit amb Irlanda, Alemanya, EUA , Itàlia, Suïssa, França, Balcans, Països Bàltics, Europa Central, Països nòrdics, Portugal, Argentina, Mèxic i Tunísia. Queden alguns buits, però ens diuen que aniran obrint noves Delegacions, en funció de les disponibilitats pressupostàries i de trobar la persona indicada, per a cada país, en concret. Tenint en compte que hi ha 167 països, d’una certa rellevància, queda espai per cobrir.
He demanat en diverses ocasions, els informes de gestió i tràmits d’aquests ambaixadors i ambaixadores, sense èxit. Continuaré insistint, perquè tinc un especial interès en saber quina feina fan, i quins resultats obtenen, no en va tenen un sou raonablement elevat. Cadascun té assignat un sou de 82.209,54 euros. No queda clar, si a part hi ha dietes, indemnitzacions per assistències a reunions i festes, a més dels desplaçaments, dintre i fora del país on fan les seves funcions. Porto prop de tres anys, a la recerca de dades, informes i documentació concreta, i abans s’avorriran ells, que no jo, a l’hora d’insistir, via servei de documentació del Parlament, en tant que sóc ex diputat.
Però, anem al gra. En uns moments en que Regne Unit,  França i Bèlgica, posen impediments als seus conciutadans per viatjar a Espanya, i molt concretament a Catalunya, no hem vist cap actuació ferma i contundent dels nostres “ambaixadors”.  Es a dir, no tenim coneixement de cap reunió al més alt nivell, per a demanar comptes del perquè de mesures tant radicals, en ple estiu, sota el criteri de que alguns rebrots, aconsellen aquestes mesures.
Tampoc hem vist cap actuació, en la mateixa direcció , per part del president Torra. Com pot ser que no hagi emprès cap acció de protesta, ni hagi cridat a cap ambaixador d’aquests països per retre comptes d’aquestes mesures ? No serà que tenim ambaixadors de joguina ? Simples càrrecs per a parents i amics, per fer veure el que no som, ni tenim ? Algú ens podria explicar i detallar la feina feta, i la que tenen com objectiu ? Ens podem permetre despeses de més de mig milió d’euros, per cada delegació / ambaixada, a canvi de res ?
Podria allargar-me amb mitja dotzena més de preguntes, però en uns moments en que ERC i Junts x Cat, proclamen efectivitat i demostració de que sols, poden lluitar molt millor contra la pandèmia, que no pas depenent del govern central, estaria bé veure resultats. De moment, els que veiem son molt preocupants. El resum seria, d’incompetència, a tots els nivells. Si això passa a nivell intern , què passa a nivell extern ? La tant reivindicada “diplomàcia catalana” on està, què fa, on actua, amb quins resultats ? Esperem respostes clares i transparents. Sinó haurem d’entendre que tot forma part de foc d’encenalls. Ens ho podem permetre ?








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?