Sunday, July 12, 2020

 

DOBLE DISCRIMINACIÓ TERRITORIAL - art. El 9 NOu



DOBLE DISCRIMINACIÓ TERRITORIAL.

Darrerament, heu pogut llegir, en aquestes mateixes pàgines, alguns temes relacionats amb el món rural. Temes com les greus dificultats per a la millora i manteniment dels camins rurals, la problemàtica del subministrament d’aigua, o la carència de serveis, lligats a les noves tecnologies.
Avui, em referiré a la doble discriminació que pateixen els municipis rurals, en funció de les línies provincials. Segur, que és un tema només conegut pels alcaldes i regidors, i molt desconegut per la resta de ciutadans.
Estrany país el nostre, en que critica l’existència de les províncies, però en canvi fonamenta la major part de l’acció de govern....en les províncies. Paradoxes de la vida, molt propis dels nostres governants. Tant Junts x cat com ERC, rebutgen de totes totes l’existència de les províncies, però res han fet, per suprimir les diferències que provoquen. M’explico.
Les eleccions al Congrés i al Senat, tenen per base les províncies. Bé, aquí es pot dir que depenem de Madrid, i no es poden canviar. Però, és que les eleccions al Parlament de Catalunya, tenen per base....les províncies. I les Diputacions son provincials, i tenim carreteres provincials, i serveis provincials, i organismes provincials....
Però bé, vull parlar del que pot significar per un municipi, estar en una província o una altra, i el cas d’Osona i el Ripollès, va perfecte per exemplificar-ho. Ras i curt, puc assegurar que qualsevol municipi de la comarca d’Osona, obtindrà més del triple d’ajuts, per ser de la província de Barcelona que un de similar, de la comarca del Ripollès, per ser de la província de Girona. Es just ? Es lògic ? Es sostenible ? Ens podem fer moltes preguntes, però la realitat, és aquesta. Perquè ?
Doncs, perquè les comarques de la província de Barcelona, disposen dels ajuts de la Diputació de Barcelona, molt superiors als de la Diputació de Girona. Agafo un exemple de fa pocs dies. La Diputació de Barcelona, dintre d’un Pla de Xoc, per lluitar contra les conseqüències del COVID 19, va posar en marxa diversos àmbits d’ajuts, un dels quals de 10 milions, destinats al món rural, per a millora i manteniment de camins. Un dels grans maldecaps.
Pensant en el món rural, va decidir deixar fora les ciutats, de manera que de 311 municipis de la província, es va repartir entre 264, i de manera inversament proporcional a la població. Per entendre’ns com més petit el municipi, i més gran en territori, més diners rebia. Sant Jaume de Frontanyà amb només 30 habitants i 58 quilòmetres de camins rurals ha rebut 65.485,08 euros ( pràcticament la meitat del pressupost ordinari). El mateix s’ha fet, lògicament, en el cas dels municipis d’Osona.
D’aquí a poc temps, s’aprovaran altres ajuts, amb una distribució territorial, igualment favorable als municipis del món rural, en una política clara de redistribució i reequilibri territorial.
Però, què passa, al Ripollès ? i amb ella , a d’altres 29 comarques de Catalunya ( les que son de les províncies de Girona, Lleida i Tarragona) ? Doncs, que no tenen, ni de lluny, aquests recursos, produint-se una discriminació brutal que ja fa 40 anys que dura, de manera que si comparéssim el total d’ajuts rebuts per un municipi de Barcelona – província amb un de similar d’una altra província, pot haver-hi més d’un milió o milió i mig d’euros de diferència. Brutal, no ? Doncs, sí.
Per reblar el clau, la Generalitat, amb la seva mala gestió, ha arribat a un immens deute que no li permet finançar el PUOSC ( pla únic d’obres i serveis de Catalunya). Un pla d’ajuts, destinat als municipis de tot el país, que permetia, rebre finançament per a obres d’infraestructures, equipaments i serveis. Fa sis anys que es va suspendre per no tenir diner disponible. Aleshores, doble discriminació de tots els municipis , fora de la província de Barcelona, concretament 636. Tots aquests, han de mal viure amb molts menys recursos que els altres, malgrat estar en el mateix país. Curiós país el nostre, en que el govern de la Generalitat manté un sistema clarament discriminatori, sense fer res per compensar els desequilibris. Molts sermons i declaracions, però els dos partits que governen el país, son els que son, i si tenen diner per segons quins temes, n’haurien de tenir per a recuperar el PUOSC i facilitar recursos als ajuntaments, sobretot als més petits, com per poder fer front a les necessitats dels seus ciutadans. Aquesta és la situació, aquesta és la realitat.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?