Thursday, June 25, 2020

 

VIDA PLENA, MORT DIGNA- art. Endavant Digital

VIDA PLENA, MORT DIGNA.
Un dels motius principals ,de formar part del partit socialista, és, l’especial sensibilitat envers els més desfavorits de la societat. Sempre ,hi ha col·lectius més proclius a no poder seguir el ritme del progrés, per multitud de raons, i no precisament per motius genètics, com alguns volen fer creure. Es just que els més afavorits, destinin una part de la seva riquesa i condicions, a millorar la dels altres. Es el que anomenem: justícia social. El gran objectiu de la socialdemocràcia, i del socialisme, en general.
Dic això, abans de comentar algunes reaccions, a la presentació de la Llei per una mort digna, o ras i curt: Llei de l’eutanàsia. Un dels compromisos del programa de govern del partit socialista, per aquesta legislatura. De fet, aquesta llei ,va en consonància, amb moltes altres, aprovades i aplicades des de fa anys, que ara ningú posaria en qüestió. O és que algú voldria tornar enrere en matèria d’ horari i calendari laboral ? o en matèria de sanitat, per a tothom ? o d’escolarització de tots els nens i nenes? o d’interrupció voluntària de l’embaràs ?, i tantes i tantes altres ?
Només, algun partit reaccionari pot voler retornar al passat i treure drets, que han esdevingut essencials, per a la nostra vida quotidiana. De fet, res és per sempre, ni es pot creure que ningú pot posar en perill el benestar aconseguit. Sinó lluitem per preservar-los i mantenir-los, podem arribar a perdre’ls. D’aquí la necessitat de ser contundents en la seva defensa i no permetre que determinats partits puguin arribar a governar. Ens hi va la nostra qualitat de vida.
I puix que només tenim una vida, és lògic que vulguem una VIDA PLENA, i si l’aconseguim, què més que també voler, una MORT DIGNA, que posi punt i final al nostre pas per aquest món. Aquest és l’objectiu de la Llei per una Mort Digna, iniciada pel govern central, amb una previsió de poder-la aprovar, cap a finals d’aquest any, de manera que pugui entrar en vigència, a principis de l’any vinent.
Dit això, han aparegut les veus habituals per anar-hi en contra, i com ja era de suposar l’església catòlica ,o una part d’ella, s’ha convertit en el “gran opositor”. Ara i aquí mateix, tenim en el bisbe de Solsona, una de les veus més crítiques contra aquesta Llei per considerar que va en contra dels preceptes cristians.
Vaig anar, un grapat d’anys, a escoles cristianes i ,sempre m’ha produït indignació el predicament del valor del sofriment. Sembla que qui no sofreix no té dret a anar al cel, i tota acció que porti a eliminar el sofriment estèril i innecessari, sigui pecat. Respecto i respectem els creients, però enlloc està escrit que el sofriment hagi de ser la via necessària per culminar una vida. Es lògic i és humà, no voler patir quan la vida s’acaba i no hi ha remei possible. La Llei en tramitació ,exposa les prevencions que es prenen per evitar decisions precipitades, o preses per altres persones.
Contemplades les diferents opcions, deixem que la persona prengui la decisió final. Deixem l’opció d’una mort digna, sense sofriment afegit, ni allargament inútil. Volem ser amos de la nostra vida, amos del nostre final. I que ningú ens digui què es bo o dolent per a nosaltres. Volem ser lliures fins al final, per decidir el nostre final, si així ho decidim.










<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?