Sunday, June 07, 2020

 

SERVIDORS PÚBLICS - art. Nació Digital Solsona

SERVIDORS PÚBLICS.
Trobo molt encertat el premi , Princesa d’Astúries de la Concòrdia , als sanitaris de tot Espanya per l’immens esforç i dedicació, en la lluita contra la pandèmia. Es en moments com aquests quan es veu la preparació i eficàcia d’un servei tant essencial, com el sanitari. I és un bon moment també per a valorar la sanitat que tenim i la que hauríem de tenir, a més de comparar amb la que havíem tingut. D’aquestes reflexions i constatacions n’ha de sortir una visió clara de les inversions en salut que han de tenir totes les administracions públiques.
Aquesta pandèmia també ha aflorat organismes i institucions que estaven aquí, però no eren especialment visibles. Em refereixo a les Forces Armades, en tant que forces de pau i suport a les necessitats i urgències de tots els ciutadans. Per a molts, la visió que tenien d’un exèrcit armat, tancat en casernes , ports i aeroports militars, ha variat cap un munt d’efectius, perfectament preparats per a tasques civils.
El mateix podem dir del cos de bombers, siguin locals, autonòmics o estatals. La seva intervenció ha estat no per apagar focs reals, sinó els focs de la pandèmia. I amb ells, a totes les policies municipals i autonòmiques, a més de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Tothom dona per suposada la seva entrega i dedicació, però en una crisis com aquesta, toca posar-hi molt més que no pas la simple dedicació.
Arribats en aquest punt, voldria esmentar col·lectius, no tant visibles o no tant nomenats, a l’hora dels agraïments, com son els de neteges, en general. Què seria de tota la infraestructura contra la pandèmia sinó hi hagués un munt d’homes i moltes més dones, fent neteja de tot, a qualsevol hora del dia i de la nit, en dies laborables o festius ? A més, parlem de persones amb baixes retribucions, a les qual convé tenir en compte, a l’hora de fer canvis substancials en tot l’entramat sanitari del país. Elles i ells, també han de tenir el seu lloc.
I no voldria acabar aquesta exposició de servidors públics, sense parlar del món municipal. Ha estat molt injustament ignorat, el paper de tots els càrrecs municipals, essencials perquè les decisions que prenen les administracions, dites superiors: autonòmiques i estatals, es compleixin i tinguin l’èxit esperat.
Molta gent creu que això va amb el càrrec o amb el sou. Molts ignoren que la majoria de càrrecs municipals, de pobles petits i mitjans no cobren res, per la feina que fan. I la feina pot ser immensa i complicada. En aquests casos, sense vocació de servei, no hi ha eficàcia. El coneixement del municipi i la seva gent, esdevé fonamental a l’hora de no oblidar ningú. Tenir a tothom localitzat, saber la situació econòmica, de salut, de vivenda, familiar...de tots i cadascun dels habitants, és essencial per a poder intervenir en cas de necessitat.
Així, doncs, d’aquesta pandèmia en sortirem amb canvis profunds, a nivell intern i extern. Ja no ens imaginarem intocables ni suficientment savis com per parar qualsevol adversitat. Hem de ser més humils i més previsors, de cara futures sacsejades, d’aquesta mateixa pandèmia o d’altres que puguin venir. I participar en tot el que puguem per a estar preparats. Ser voluntari d’organitzacions lligades a la lluita contra epidèmies, pobresa o injustícies, és una bona via per a participar en pal·liar els seus efectes. Ho hem pogut veure i comprovar-ho. Tinguem-ho present.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?