Saturday, June 27, 2020

 

REBREGAR LA LEGALITAT - art. blog personal


REBREGAR LA LEGALITAT.
Hi ha partits que creuen poder – se apoderar de les institucions i fer-les anar segons el seu gust i condicions. Es la prepotència dels que creuen poder parlar en nom de tot el poble català o de tot un poble o ciutat, encara que només en tinguin una petita representació. Ho veiem tot sovint, en multitud d’actes , a nivell de Generalitat de Catalunya, o en altres àmbits i espais, com ha estat el cas darrerament, a la ciutat de Manresa.
Estem en un país democràtic, situat en el dinovè lloc, a nivell mundial, perfectible com tota obra humana, però fonamentat en les lleis vigents, les quals tots i totes hem de seguir, complir, i fer complir. Aquest és, el fonament elemental i bàsic, de tota democràcia.
I res més fàcil que complir amb la legalitat. I si aquesta no agrada, moure els fils per a modificar-la o canviar-la. El que no es pot fer, és modificar-la, sense canviar-la.
Tornem a Manresa, a l’acte d’elecció de nou Alcalde. La Llei Reguladora de les Bases de Règim Local, autèntica constitució municipal, deixa clar com i on s’han de fer tots els actes del Consistori. Tots, han de tenir com a seu, la Casa Consistorial. Tots. I només en casos molt excepcionals, es pot habilitar un espai alternatiu, per raó de força major. I aquesta raó no pot ser, el desig o el caprici d’anar a un altre lloc, perquè sigui més gran, estigui més ben engalanat o tingui una terrassa per a fer-hi el vermut. La política i la representació de la ciutat, és cosa més seriosa, i requereix l’estricte compliment de la legalitat. Faltaria més.
La seu, el lloc, per a totes les grans ocasions, és la Sala de Plens o Sala de Sessions. A Manresa, a Sant Jaume o a Deltebre. O és que ens podem imaginar que cada candidat a Alcalde, li doni per elegir un lloc alternatiu ? Perquè no un dia anar al Kursaal, un altre als Cinemes Bages Centre, a una carpa al passeig del Riu, al pavelló del Congost, o a La Seu ? Així faríem de la Casa Consistorial, un espai transitori i a gust del consumidor.
I que ningú tregui el tema de la pandèmia perquè estem en plena “nova normalitat”, i si es va fer l’acte de renúncia de l’Alcalde Junyent a la Sala de Plens, no fer el d’elecció d’Alcalde a la mateixa sala, ho considero , a banda de contradictori, una clara desconsideració envers l’Alcalde sortint. Les raons foren complir un caprici i ampliar l’aforament. Cap altre. Un precedent que s’hauria d’haver evitat.
Algú ha de dir prou a rebregar la legalitat, per no dir, posar-la al seu servei. El mateix passa en el tema de banderes, a la façana de la casa que representa a tots els ciutadans del poble o ciutat. Posar-hi símbols no oficials, suposa vulnerar la legalitat i convertir la màxima institució, en una representació sectària i partidista. Si algú creu que hi pot posar un símbol seu, perquè no posar-ne el d’un altre. Si algú creu que hi ha d’onejar la bandera del Barça, perquè no una del Reial Madrid, de l’Espanyol o del Betis ?
Precisament les lleis vigents, exigeixen respecte i bon ús del que és de tots. I la seu de tots i totes és l’Ajuntament, la Casa Consistorial. I qui vulgui justificar el canvi, ho fa en base a partidismes i mostres clares de prepotència, cosa que ens fa veure el greu error que seria donar el vot a un partit que s’apropiaria de les institucions de tots. Mala cosa, ara que tenim ben a prop l’ocasió d’enviar-lo a l’oposició, precisament per evitar actuacions partidistes, en detriment de les oficials.
Va fer bé el grup municipal socialista, en defensar la legalitat vigent i no acceptar convertir un acte institucional, en un acte de partit. Els autèntics demòcrates son els que defensen la vigència de les lleis i el fidel compliment del que estableixen, sense acceptar vulneracions que només obeeixen a un concepte de prepotència i partidisme.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?