Tuesday, June 23, 2020

 

AIGUA I MÓN RURAL - art. El 9 Nou


AIGUA I MÓN RURAL.
Fa uns dies exposava, en aquestes mateixes pàgines,  la vital importància del manteniment dels camins rurals, per a garantir l’adequat accés als nuclis i cases de pagès, habitades. Avui, vull parlar del tercer servei essencial ( de fet el primer, després dels camins i les noves tecnologies).
En el nostre país, ha mancat la coordinació i planificació, en matèria de subministrament d’aigua potable, de manera que cada poble, s’ha espavilat com ha pogut, al llarg d’aquests 40 anys de democràcia recuperada. L’ideal hagués estat una planificació territorial, creant serveis mancomunats, que s’ocupessin de buscar i transportar l’aigua, a diversos municipis, alhora. Hagués facilitat enormement disposar d’aigua, en quantitat i qualitat.
Lluny d’això, l’individualisme ha estat la nota preponderant, de manera que s’han perforat milers de pous, per tot arreu, s’ha agafat aigua de manera legal, al.legal, o directament il·legal, castigant els aqüífers, fins el punt d’eixugar-los, i convertint el subministrament d’aigua en un autèntic maldecap, per a totes les administracions.
Hem arribat a un punt de no retorn que obliga a fer ara, el que s’hagués hagut de fer, anys enrere. Ara toca planificar, coordinar i sobretot cooperar per resoldre un servei essencial, de futur molt complicat. De cara el futur immediat, és impensable mantenir serveis individuals de subministrament d’aigua. S’ha d’anar cap a mancomunitats, cada vegada més grans, si es vol garantir la quantitat, i sobretot la qualitat. Les exigències presents, no fan viable, l’individualisme. M’explico.
L’existència de captacions individuals, que abasteixen nuclis o pobles sencers, estan en crisis perquè els milers de pous, han captat aigua d’uns llocs , per eixugar -ne uns altres. El problema és greu, i es va fent més i més greu per decisions que han incrementat el consum d’aigua potable. Ara mateix, tot el bestiar estabulat ( que no està a l’aire lliure)ha de beure aigua de consum humà. Això ha incrementat notablement el consum d’aigua, en petits pobles, obligant a buscar noves fonts, o fer noves captacions per a garantir el subministrament.
La irregularitat de les pluges i l’assecament d’aqüífers, ha motivat una forta pressió sobre la Generalitat, de manera que ha hagut de modificar la seva política d’embassaments, i permetre captacions que abans havia negat. Tots els embassaments situats a les comarques d’Osona, Berguedà o Solsonès, havien estat pensats i destinats, a dipòsits d’aigua per a Barcelona i àrea metropolitana. Les captacions per a la mateixa comarca, estaven prohibides. Fa una desena d’anys, es va trencar aquesta prohibició i a La Baells, es va permetre subministrar a Berga, i a La Llosa del Cavall, a Solsona i una llarga llista de municipis del Solsonès fins arribar al nord de la comarca de l’Anoia.
Altres necessitats, s’han afegit, a la complexitat de subministrament, com l’existència de centenars de cases , destinades a turisme rural, i alguns càmpings i activitats annexes, que estan obligats a disposar d’un aigua de qualitat, que per ells mateixos no poden garantir ,de manera que tothom vol connexió a les xarxes municipals, amb la greu problemàtica d’estendre la xarxa per tot arreu , a quilòmetres de distància dels dipòsits reguladors. Això, suposa complicacions afegides, per garantir la potabilitat, sinó s’instal·len plantes potabilitzadores intermèdies, amb un sobrecost evident.
En resum, a dia d’avui, la problemàtica del servei de subministrament d’aigua de boca, és una de les més complexes i urgents, fins el punt que toca encarar el futur, amb una perspectiva plural que fins ara no ha tingut. Les immenses inversions individuals, han de donar pas, a una reconversió cap a xarxes col·lectives que permetin l’interconnexió de conques i territoris. No queda altre remei, per a disposar d’aigua suficient, en quantitat i qualitat.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?