Friday, May 29, 2020

 

VULNERACIÓ ACORDS - art. Regió 7


VULNERACIÓ ACORDS.
Ha aixecat una considerable polseguera, l’acord , entre partits,  per a buscar majoria suficient com per aprovar una nova pròrroga de l’estat d’alarma. Parlo de l’acord entre la portaveu del PSOE, el de UP, i la representant de Bildu, en el Congrés de Diputats. L’acord, posteriorment matisat o modificat, parlava de la derogació “íntegra” de la reforma laboral del PP, en comptes de la modificació d’aspectes rellevants de la reforma, com figurava en el pacte de govern entre PSOE i UP.
Es evident que es va tractar d’un error, comprensible en un moment d’alta tensió i nervis, per un tema tant rellevant com disposar de majoria suficient per allargar quinze dies més, un estat d’alarma que ha donat uns esplèndids resultats. A les xifres em remeto. Ara bé, és cert que s’han d’evitar repeticions d’actes com aquest. Em refereixo a acords, no prou consensuats ni debatuts, amb tots els membres del govern, i altres estaments, directament afectats com son els representants empresarials i sindicals. Les presses mai son bones conselleres, i així s’ha comprovat, una vegada més.
Dit això, tant ERC com Junts x Cat, i alguns altres oportunistes, han volgut veure en aquest incompliment de l’acord signat, una mostra de mal govern, i de desconfiança envers les propostes o acords que pugui signar el govern central. Poca credibilitat mereixen aquestes crítiques, quan obliden el més important: parlem d’un acord entre partits, no d’un acord de govern, i menys d’un acord parlamentari, fruit d’un debat i votació en el Congrés. Son temes radicalment diferents.
Un acord entre partits, lliga els partits, però no el govern. El govern parla , mitjançant acords del Consell de Ministres. En aquest cas, son d’obligat compliment, a l’igual que els acords o resolucions que es debaten i es voten en el Congrés de Diputats o en el Senat.
Arran d’aquesta controvèrsia, he volgut veure la realitat catalana. Es interessant sempre comparar i valorar què passa aquí , especialment ara, en que cada dia, el govern de la Generalitat està més ocupat i preocupat per a criticar les decisions del govern central, que no pas per a dedicar-se a resoldre els nostres problemes.
He repassat el Diari de Sessions del Parlament de Catalunya, i les compareixences parlamentàries del Grup Socialista,  Catalunya en Comú Podem, Ciutadans i el PPC, amb el resultat insòlit de 34 , sí sí ( trenta – quatre ) incompliments i vulneracions d’acords i resolucions, debatudes i aprovades, en sessió plenària del Parlament de Catalunya. Això sí és greu. Molt greu, perquè suposa haver presentat i votat, resolucions d’obligat compliment que el govern de la Generalitat, ha menystingut, oblidat o vulnerat, al llarg dels darrers deu anys. Fins i tot algunes, aprovades per unanimitat ¡¡¡
Aquí sí, hi ha una vulneració d’acords oficials, no entre partits, sinó de la màxima institució del país, com és el Parlament de Catalunya. Però, si hi afegíssim altres acords, resolucions i propostes presentades i votades en diferents Comissions del Parlament, la xifra superaria el centenar.  Tant és així que la credibilitat del Parlament ha quedat molt malmesa arran aquests acords que s’han incomplert de forma reiterada, lligats a temes tant variats i urgents com les mesures contra la pobresa, o sobre inversions en el territori, desplegament i incompliment de lleis, etc.
Tornant al principi, crec que la polèmica aixecada pel pacte tripartit, amb Bildu, ha estat un error que servirà per a evitar la seva repetició, en altres casos, però extreure’n una manca de credibilitat del govern central, és,  no solament excessiu sinó fruit de la mala fe i el desconeixement de la realitat. Farien bé els dos partits de govern, aquí, a casa nostra mirar les seves agendes parlamentàries i fins i tot les del Consell Executiu, per veure qui realment vulnera acords presos.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?