Saturday, May 09, 2020

 

URGENTS CANVIS - art. Regió 7


URGENTS CANVIS .
Si abans de la crisis, ja era important, procedir a una reestructuració general de les administracions, a tot Espanya, i a Catalunya, en particular; els danys produïts, obliguen a convertir aquella importància, en urgència. M’explico.
Catalunya , ha assolit un deute de vuitanta -mil milions d’euros. Una xifra increïblement elevada, que produeix un increment diari de 3 milions, en interessos, i que suposa haver perdut tot marge de maniobra. Depèn de tot i per tot, dels fons estatals, i de l’aval del govern central, per a qualsevol despesa extra que pretengui dur a terme. Alguns ho justifiquen en base a un mal finançament, o a la retòrica de que Espanya ens escanya, altres considerem la mala gestió, com a principal problema, i en part, a deficients negociacions del sistema de finançament que ha de ser modificat.
Les coses son com son, i a dia d’avui, és impensable mantenir el sistema que tenim. Un sistema copiat, al peu de la lletra, pels governs de Jordi Pujol, del sistema central. Madrid, va ser el model elegit, per edificar la Generalitat recuperada, l’any 80.  Un sistema burocratitzat, envellit, poc eficient, molt poc auster i ampliat, al llargs dels anys, fins a dia d’avui.
 Tenim : ajuntaments – consells comarcals – vegueries – diputacions – Govern.  Aixó no s’aguanta, perquè no es pot pagar , el seu manteniment. Qui cregui que sí, ha de fer-se pagues de doblar o triplicar els impostos. Sinó volem anar per aquest camí impossible, la crisis justifica un canvi total de model. Es un bon moment perquè la situació ho justifica. I quin model podríem copiar ? Doncs, el suís, sense cap mena dubte, per ser el més eficient i auster.
Suïssa té 41.290 kms2, Catalunya en té 32.108. Molt semblants, perquè si al primer li traiem la superfície dels nombrosos llacs i altes muntanyes, li queda una superfície útil, semblant a la nostra. Allà , 8,5 milions d’habitants, aquí, 7, 5. Allà, 7 ministeris, aquí, 13 conselleries. Allà, 3 nivells d’administració : ajuntaments, cantons , govern federal. Aquí, 5, més l’estatal. Allà, agilitat, eficiència i austeritat, aquí, lentitud, burocràcia exagerada, i cost elevat. Allà, plena coordinació i participació dels tres nivells, aquí, descoordinació i competència deslleial, entre els sis nivells,...podria seguir, però , tornem al tema.
No queda cap altre remei que procedir a un canvi radical de sistema i organització administrativa. L’actual, és inviable, per malbaratador de recursos. Què tocaria fer ? Doncs, potenciar ajuntaments, dissoldre consells comarcals, facilitant la seva reconversió en Mancomunitats de serveis, dissoldre les vegueries que no serveixen per a res, i encara hi som a temps. Es poden mantenir diputacions, en tant que ajuda als ajuntaments, però aprimant estructures, i finalment, procedir a un aprimament radical de les estructures de la Generalitat.
No té cap lògica, en un petit país com el nostre, tenir 13 departaments. Amb 9, com a màxim, podríem funcionar. I eliminar sindicatures, organismes, consorcis, patronats, delegacions, etc, que no tenen altra funció que aparentar estructures d’estat, sense ser- ho,  a un cost brutalment elevat.  Privatitzar mitjans com TV3, Catradio i altres, que suposen més de tres – cents milions d’euros a l’any i no exerceixen de serveis públics. Les noves tecnologies permeten altres vies, diferents de les actuals.
Sinó ho fem ara, no ho farem en molts anys, i continuar per la via actual és inviable. Qui cregui que pot anar acumulant deute, sense retornar-ne , viu en un altre món. Ara i aquí, estarem obligats a ser molt austers, molt eficients i molt pràctics. Deixem enrere, somnis impossibles, i centrem-nos en el bon govern. La crisis que tenim ja aquí, parlo de l’econòmica, obliga a dur-ho a terme, de forma urgent. I , ara, he parlat de casa nostra, però a nivell d’Espanya, toca fer el mateix. L’enorme i envellida estructura, ha de donar pas, a una altra molt més prima i molt més eficient i austera. Copiem model , ben proper, i no altres de llunyans.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?