Sunday, May 24, 2020

 

NI AMB MI, NI SENSE MI. art. Nació Digital Solsona


NI AMB MI,  NI SENSE MI.
“Ni amb mi, ni sense mi”, no, no és cap expressió de Santa Teresa de Jesús, sinó la situació en la que es troba el PSOE a l’hora de negociar qualsevol acord amb els partits de l’oposició. Especialment quan tracten amb ERC, Junts x Cat i C’s.
Aquesta situació, molt pròpia de l’infantilisme polític que practiquen aquests tres partits, suposa una pèrdua de temps, i una inconsciència enorme, a l’hora de participar en la governança del país. De fet, impedeixen un mínim de coherència i continuïtat en les polítiques , generals i sectorials, absolutament indispensables per al bon govern.
Quan veig les reaccions de cada partit, respecte les negociacions, dels altres partits amb els quals es confronta, electoralment parlant, em dona la sensació de la rebequeria d’aquells infants, dient no, a tot, amb el simple argument de: si pacteu amb aquell, no puc pactar amb vosaltres. I si aquell vota a favor, jo he de votar en contra. La justificació o els arguments, sinó es tenen, s’inventen. Es igual. No hi ha cap vergonya en plantar-se davant els mitjans de comunicació i bolcar tot un seguit de retrets, impropis de persones serioses.
De fet, portem ja un bon grapat d’anys, en que les respostes “poca soltes” s’han convertit en habituals. Ho veiem en els principals responsables del PP, es diguin Pablo Casado, García Egea, Díaz Ayuso, o Cayetana.  Davant, autèntics acords d’Estat, poden perfectament votar-hi en contra, sense cap mania, ni cap remordiment. Dient que el PSOE o UP, representen la ràbia dels perdedors, o no tenen la confiança dels espanyols. Els motius son el de menys, cosa que produeix autèntica por si algun dia aquesta gent arriben a tenir la governança de les principals institucions del país. Com a mostra ja tenim com funciona la Comunitat de Madrid.
Pel que fa ERC, està en el seu marc normal i habitual. Diríem, en el seu marc “històric” on sempre pot decidir i fer, la cosa més inversemblant. Tant pot ser capaç,  en un moment donat, de situar-se en un moment esplèndid, com caure en la més absurda contradicció. Va en el seu ADN, dir una cosa, i fer la contrària, o canviar de posicionament d’un dia per l’altre.
En els darrers temps, hem vist votar en contra d’una proposta, i queixar-se de que el PSOE hagi buscat un altre soci. Es l’expressió del titular: “ni amb mi, ni sense mi”. Es a dir, exigeix que si ells no sumen, tampoc volen que el govern sumi amb altres. Fan cert la dita, de “ni menjar ni deixar menjar”. Difícil soci aquest, perquè sempre és imprevisible i voluble. No se sap mai, quines batalles internes tenen i quina estratègia han canviat com perquè algú els entengui.
Si anem a Junts x Cat, podem dir coses semblants, si bé, agreujades per una situació interna explosiva i incomprensible per a qui no hagi fet un doctorat en la composició i comandament d’aquesta força política. Una part depèn directament de Waterloo, una altra del PEDcat, i una altra va per lliure. Es una mena de “tres en uno” que fa del tot, impossible un pacte , mínimament estable. Van repetint determinades expressions com un mantra, i encara no s’han assabentat de les competències del president i del seu govern.
Pel que fa C’s es mouen en un mar de contradiccions, des de la seva buscada derrota electoral. Una derrota històrica que ningú pot comprendre, després d’uns magnífics resultats, que no varen servir per a res. Algun dia, tindrem una tesis doctoral per a explicar els motius d’un posicionament tant irresponsable, com el d’Albert Rivera. I ara, encara no tenen clar cap on han d’anar i també es mouen com els altres dos partits: “ni amb mi, ni sense mi”. Més que ajudar a governar el que juguen és a impedir que altres facilitin la governança.

En resum, tenim un difícil panorama, totalment contrari al que hauria de ser norma, en uns moments tant complicats. Fa enveja veure el comportament d’altres oposicions, en altres països. D’aquí que hauríem de tenir clar l’esforç per a posar a tots aquests partits, en situacions de “prescindibles”. Ara tindrem ocasió de premiar o castigar els comportaments a Galícia i Euskadi. Després , la tindrem a Catalunya. Els partits del no, perquè no, haurien de rebre un càstig espectacular. Seria la millor manera de premiar el seu comportament, en uns moments tant delicats.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?