Thursday, May 14, 2020

 

LES REGIONS SANITÀRIES - art. Diari de Terrassa


LES REGIONS SANITÀRIES.
D’aquesta pandèmia en sortirem amb un Màster en geografia física i política, a la vista de les polèmiques, absurdes , que obren i tanquen ,els partits independentistes, aplegats en un govern de la Generalitat, més ocupat en baralles internes que no pas en solucions externes.
Desconfinament, per províncies o per regions sanitàries ?. De cap manera, per províncies, diuen els independentistes, imposades fa 187 anys, pel govern central d’aleshores. Qualsevol altra cosa, excepte la província.
Estimats lectors i lectores. Estic convençut que tots i totes, sabeu a quina província pertanyeu. Tenim les quatre províncies històriques: Barcelona, Girona , Lleida i Tarragona. Doncs bé, sabríeu dir-me a quina Regió sanitària pertanyeu ? Estic segur que pocs, molt pocs me la sabreu dir, i encara menys, me la sabreu delimitar. Perquè passa això ? Doncs, perquè son divisions territorials, poc arrelades, poc conegudes i poc lògiques. Tenen més una vigència administrativa interna, que no pas externa.
Us explico la divisió administrativa de la Conselleria de Salut, en 7 regions sanitàries: Alt Pirineu i Aran, Lleida, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Catalunya Central, Girona, i Barcelona. Aquí teniu les 7 regions. Ara bé, el Govern, pel desconfinament ha improvisat una altra divisió, afegint-ne 2 més, de manera que a dia d’avui, per Decret, en tenim 9 en comptes de 7. D’on surten aquestes dues noves ? Doncs, de la Regió de Barcelona que tenia 3 Àmbits: Àmbit Metropolità nord, Àmbit Metropolità Sud, i Barcelona – ciutat. Així, doncs, durant un temps, els 3 àmbits es converteixen en Regions. No sé si em seguiu, però ànims, que hi ha moltes més complicacions, en aquesta proposta que en la de províncies.
Si prenem la ciutat de Terrassa, com exemple, abans pertanyia a la Regió sanitària de Barcelona, en canvi ara, per un cert temps, serà la Regió sanitària Metropolità nord. Què es això ? Doncs, aquí esteu amb el Barcelonès nord, el Maresme, Vallés occidental i Vallés oriental. Si el desconfinament es fa per regions sanitàries, us podreu moure molt poc. Qui vulgui anar a dinar a Mura, que se n’oblidi perquè està a la Regió sanitària de la Catalunya Central. I tampoc a Barcelona perquè està en una altra Regió sanitària. Abans no, però , ara sí.
En resum, era molt millor el desconfinament per províncies que no pas per regions sanitàries, massa petites i massa desconegudes, com per ser pràctiques. A més, dividir un petit país com el nostre en 9 àmbits territorials, és portar la confusió a uns límits insospitats. I tot per no voler acceptar una realitat evident i palpable com és l’àmbit provincial.
Però, és que la Generalitat, ha complicat tant, la seva organització interna que l’ha convertit en un sistema caòtic. Us poso uns pocs exemples per mostrar la situació. Catalunya té un govern amb 13 Conselleries. Ha dividit el país en 8 Vegueries o Regions, 42 comarques amb els seus corresponents 42 consells comarcals. Té 7 Delegacions de Govern, 11 Comissions territorials d’urbanisme, 9 regions de seguretat ( Mossos d’Esquadra), 6 Serveis territorials d’Agricultura, 10 Serveis territorials d’ensenyament....podria seguir, però crec que és suficient per a demostrar que res coordina amb res, i que cap regió coincideix amb cap altra.
Hem fet el cim, a nivell de despropòsits territorials, convertint l’administració de la Generalitat en una maranya de divisions i subdivisions, impossibles de fer-les funcionar. Un sistema enormement car i poc eficient que, en comptes de simplificar-se, s’ha anat ampliant fins els límits actuals. Un altre dia, explicaré la ruïna econòmica que suposa el seu manteniment. Però, tornant al principi, en la negativa a acceptar la província com a territori pel desconfinament, la Generalitat ha proposat una alternativa, absolutament més complicada i enrevessada. Així anem, així estem.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?