Tuesday, May 19, 2020

 

FALTEN VOCACIONS, FALTA COMPROMÍS - art. Endavant Digital


FALTEN VOCACIONS, FALTA COMPROMÍS.
Des de fa anys, faig un seguiment de diversos temes, per a futurs articles, o simplement per a informació personal. Un d’ells, és el relacionat amb el relleu d’equips directius, de tota mena. Aquí, hi entren des d’associació de veïns, comissions de festes, clubs esportius, entitats socials i culturals, AMPA’s, equips de govern, associacions de comerciants, ...fins a d’altres en ONG’s, plataformes, i  moviments ,de tot tipus.
Què passa ? Doncs, que el relleu no es produeix, o només en uns pocs casos, cosa que comporta la desaparició de multitud d’entitats i organismes del teixit associatiu català. Portem ja uns anys de crisis de vocacions, però el problema s’ha agreujat en els darrers anys, fins el punt de posar en perill , entitats “històriques”.
Perquè passa ? Després dels llargs anys de franquisme, l’arribada de la democràcia va suposar un esclat de vocació i compromís, en multituds d’àmbits i sectors. En primer lloc, el polític, però al seu costat, naixeren centenars, milers d’entitats de tota mena, arreu del país. Hi havia fam de sortir, d’organitzar, de participar, i era molt fàcil trobar presidents, secretaris, vocals i voluntaris, en general, per a constituir juntes directives, i entitats, per a cobrir tots els àmbits imaginables.
Aquella primera generació, bona part de la qual provenia de la lluita antifranquista, va donar pas a una nova generació “menys entusiasta”, però encara activa, ni que fos per no deixar perdre el que havien heretat. Son els que ara tenen cinquanta o seixanta anys, i ja en porten vuit, deu o quinze , al capdavant de les entitats. Mostren ja cansament i un cert desgast per les implicacions i complicacions de tota mena, que suposa estar al capdavant d’una entitat. No solament per les hores dedicades, sinó per les responsabilitats de tota mena que s’adquireixen, fins el punt d’haver-ne de respondre amb el propi patrimoni personal.
Conscients del desgast, preparen el relleu i es troben, repetint càrrec, perquè no en troben. Al cap d’un cert temps, decideixen tirar la tovallola i plantar-se davant el conjunt de l’entitat per donar un ultimàtum: o relleu o sortida, sense relleu, amb les conseqüències que això comporti, siguin les que siguin. Comprensible i raonable. Algunes entitats aconsegueixen “in extremis” trobar un equip provisional, a l’espera d’un de definitiu que es trobarà o no. Sinó es troba, es plega. Punt i final.
Així estem, arreu del país. Es molt preocupant perquè les noves generacions, amb les excepcions de sempre, no accepten implicar-se a mitjà i llarg termini. Falten vocacions, falta compromís, ferm i constant. Encara es troben ajudes puntuals, en moments puntuals, però manca el més important per la continuïtat d’una entitat: la constància, l’esforç quotidià que dona seguretat i garanteix l’existència.

Aquesta és una situació molt generalitzada, contra la qual es fa difícil lluitar i sobretot vèncer o convèncer de que tot el que es perd, pot ser que mai més es recuperi. La riquesa i varietat del teixit associatiu de Catalunya, era una de les nostres grans senyes d’identitat. L’estem perdent a marxes forçades, i sinó s’hi posa fre, veurem desaparèixer entitats que porten més de cent anys a l’espatlla. De tot tipus, i de tot arreu. Aquest és un debat que convé tenir, al mateix temps que simplifiquem normatives i exigències, en determinats temes i funcions. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?