Wednesday, May 20, 2020

 

ENS ATREVIREM ? EL GRAN REPTE PENDENT.- art. El 9 Nou

ENS  ATREVIREM  ? EL GRAN REPTE PENDENT.
Les coses son com son, i no com voldríem, de manera que ens podem lamentar de la crisis, o reflexionar com s’haurien d’haver fet les coses, aquí, allà o més enllà, però no serveixen de res les lamentacions, sinó van acompanyades, de reflexions, i sobretot d’actuacions, en conseqüència.
No és descobrir res, si dic que de les crisis se’n pot sortir destrossat, o impulsat, per a fer canvis substancials com per evitar repeticions semblants, i encarar el futur, cap a camins molt diferents dels que s’havia previst. Soc partidari d’aquesta segona opció, sobretot perquè és la única que ens pot permetre superar les destrosses i recuperar el temps perdut, a més de posar el país, en millor situació, per a les generacions futures.
En anteriors escrits, he fet referència a la ineficàcia del model d’administració que tenim. Es va copiar el model centralista espanyol, en tot i per tot, de manera que la inflació en personal, burocràcia i despesa, és insostenible. El que dic, pel cas de Catalunya, es pot dir pel cas del govern central. Però , ara i aquí, el que m’interessa, és Catalunya.
Quaranta anys després, d’aquell primer govern, es té la gran oportunitat de transformar tot el sistema administratiu, com per fer-lo modern, auster i eficient. Si en altres moments, el president Pujol havia buscat model en diferents països, en el meu cas, tinc sempre en el cap, el model suís. Sense cap mena de dubte, el més eficient i més auster, de tots els existents.
Aquí, ningú ha estat capaç d’aprimar l’administració. Tots els governs, en aquests quaranta anys, han reconegut les deficiències, però , cap s’ha atrevit a resoldre-les. Tampoc, el Tripartit, en els set anys de govern. Al contrari, cada quatre o vuit anys, s’han incrementat plantilles, creat nous tinglados i buscat nous destins, per a col·locar persones o col·lectius, sense cap justificació concreta.  Hem arribat a un punt insostenible. Qui cregui que pot continuar amb aquest model, s’equivoca plenament. Perquè ? Doncs, perquè no es pot pagar, a no ser que algú cregui que doblant o triplicant impostos, ho podrà mantenir.
Cal saber que Catalunya té un deute de vuitanta mil milions d’euros, xifra increïblement elevada com per pensar en continuar gastant, sense liquidar, poc a poc aquest deute. La roda ja no dona més voltes, de manera que el canvi radical, s’ha de fer ara. I, la crisis ajuda a portar a terme el repte pendent: la simplificació , reducció i modernització de tota l’administració pública.  Es a dir, aprimar les administracions , fer-les molt austeres, i molt eficients. Oblidar somnis passats, no voler competir en imatges ni estructures d’estat, i centrar se en aprofitar al màxim, els recursos existents.
Per entendre’ns, toca emprendre la gran reestructuració pendent. Vol dir, acceptar la realitat, i aprofitar-la per treure’n el màxim rendiment. Traduït en fets, equival a mantenir i enfortir els ajuntaments, deixant clares les seves competències i serveis. Reduir les superestructures de la Generalitat, en tot allò que no li és propi o no justifica el seu cost, i finalment millorar la coordinació i finançament de la Generalitat, amb l’Estat. Tres nivells d’administració, basats en la coordinació i la cooperació.
Què queda pel camí ? Els consells comarcals. Tal com son ara no tenen raó de ser, ni es poden mantenir.  En tot cas, dissolguem-los i que els ajuntaments s’agrupin en mancomunitats de serveis, per a millor servir als ciutadans.
Oblidem-nos de les regions o vegueries. No gastem més diners, ni temps, en unes estructures inservibles, de molt elevat cost i que no resolen res. Som a temps, d’evitar més despeses de les ja fetes. Oblidem també institucions que no han servit per a res, com Sindicatura de Greuges i la de Comptes que es podria incloure dintre de Economia i Finances.  Son despeses inútils, a l’igual que un centenar de consorcis, organismes, delegacions , etc. Pel que fa delegacions, a fora de Catalunya, es justifiquen la de Brussel·les i la de Madrid, les altres son xiringuitos per aparentar el que no es té.  Pel que fa mitjans públics com TV3, Catalunya radio, i altres, el millor és privatitzar-los i evitar centenars de milions anuals de despesa injustificada.
Per últim, a nivell de Generalitat, s’imposa una reducció dràstica de departaments i serveis insostenibles. Un petit país com el nostre, podria funcionar amb menys d’una desena de departaments ( vull recordar que Suïssa té només set ministeris, amb la mateixa població que nosaltres). Feta la reestructuració, equivalent a una autèntica revolució, implantem models innovadors i àgils de gestió. La crisis justifica, no,perdó facilita, impulsar el gran repte pendent que tenim com a país .  Qui cregui que pot continuar com si res no hagués passat o somniant en altres móns, veurà ben aviat que ja no és, ni possible ni viable.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?