Wednesday, May 27, 2020

 

EL MÉS SORPRENENT .- art. Endavant Digital


EL MÉS SORPRENENT.
El més sorprenent del procés independentista, ha estat, el gran nombre de persones que havien cregut en el seu èxit, emportats per uns desitjos i unes promeses, que res tenien a veure amb la realitat.  S’ha de reconèixer que en el anomenat “ estat major del procés “ hi havia uns quants experts en mobilització de masses, algun psicòleg i algun estratega, ni que fos de saló. En els primers anys, varen aconseguir injectar uns quants lemes i missatges, senzills, però efectius. Sempre hi ha desconfiances, males arts i enveges entre càrrecs institucionals, de partit, i entre territoris. Només falta que algú tingui els mitjans tècnics, econòmics i humans, per poder-los aprofitar i explotar, de cara als objectius perseguits.
Es el que s’ha dut a terme, en els anys de procés. Existia i existeix una malfiança i tensió entre Catalunya i el que anomenem el Madrid polític. D’aquí a alimentar aquesta tensió, i a generalitzar-la, transformant el Madrid – polític, en  Espanya, hi va un petit pas. Si en un tema el procés ha tingut èxit ha estat, en el foment de les distàncies entre un territori i un altre, fins el punt de crear i incentivar l’odi a tot el que vingui d’Espanya.  Sigui real o no.
La resta d’objectius que perseguia el procés, han quedat derrotats, o congelats fins a noves generacions, que els reprendran ,o no. En tot cas, els qui ara vivim, ja no ho veurem. Parlo de renaixements, que poden tardar quinze, vint o trenta anys. La història té certes repeticions, sota altres criteris i altres modalitats. Serà en aquells moments, quan alguns estudiaran tot el succeït en aquests darrers vuit anys, per a comprovar si en poden prendre algun exemple, o no.
De tot el vist i escoltat, sorprèn la simplicitat dels arguments i la inconsciència dels promotors, considerant poder emprendre un camí, obviant totes les dificultats. La mediocritat dels actors, els ha portat a menystenir l’estat de dret, i per descomptat, el poder d’un Estat. Oimés quan aquest Estat, figura com la potència número dotze, a nivell mundial, i la quarta a nivell de la UE. Tampoc varen meditar sobre temes tant elementals , per tirar endavant un procés independentista, com és el de disposar d’una amplíssima majoria a nivell intern, abans de buscar aliats, a nivell extern.
Es impensable iniciar qualsevol moviment separatista, si prèviament no disposes d’un seixanta o setanta per cent de la població, a favor. I per descomptat, res és viable ni possible, sense un recolzament extern, a nivell dels grans Estats mundials. En aquest moment, cap Estat europeu, té cap intenció de recolzar un moviment separatista, dintre de la UE, de manera que mai es trobaran ajudes ni comprensió, per un procés com el que es volia dur a terme.
I tampoc es pot impulsar un procés, amb mentides o mitges veritats sobre la viabilitat com a país independent. Els documents ho aguanten tot, però, algú hauria d’explicar que Catalunya té un deute de vuitanta mil milions d’euros, i nul.la possibilitat de recórrer al deute extern. No hi ha marge de maniobra per sobreviure, ni un sol mes, fora del marc de l’Estat, i de la UE.
Perquè, malgrat tot, no es va parar el procés ? Per un simple efecte “bola de neu”, segons el qual, uns fets provoquen unes reaccions, aquestes, unes altres, i així d’improvisació en improvisació, es van donant tombs, fins a caure en la dura realitat de l’estat de dret. Pensar en que es pot fer un pols a l’Estat, a la Justícia, a la UE, i a una part important de la pròpia ciutadania, suposa inventar-se una altra realitat, i mantenir-la, fins que , aquesta s’imposa de forma clara i contundent, amb sentències judicials.

Hem arribat al final del procés, que no vol dir, al final de la inestabilitat política i social. El procés, ha fracassat, però deixa ferides que tardaran a curar. Necessitarem dues o tres generacions per a superar tot el que el procés ha espatllat, però que ningú cregui que el “ho tornarem a fer “, pugui donar altre resultat que “tornarà a fracassar”.  Si els principals promotors, assumeixen la impossibilitat de repetir accions semblants, començarem a caminar cap un futur prometedor. I en aquest futur, tant important és la convicció pròpia, com la presa de decisions del govern central, per a trobar un nou encaix de Catalunya, que doni respostes a justes reivindicacions que fins ara no han estat ateses. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?