Wednesday, May 13, 2020

 

DINAMITAR PONTS, LA LÒGICA D'ERC - art. Endavant Digital

DINAMITAR PONTS – LA LÒGICA D’ERC.
Cada partit té una història i una composició que explica la seva història. Pot semblar una descripció enrevessada, però aviat l’entendreu. I si algú vol comprovar els arguments, res millor que llegir la seva trajectòria, des de la fundació fins els nostres dies.
La seva fundació  fou força improvisada, arran la convocatòria d’una Conferència d’Esquerres, entre els dies 17 i 19 de març de 1931. Tingué Francesc Macià com a primer president, i des d’aleshores, la seva trajectòria ha estat plena d’alts i baixos, moments sorprenents i moments deplorables, fruit d’una constant i permanent inestabilitat dels seus òrgans de govern. De fet, la seva composició inicial, contenia un gran nombre d’incongruències, que entraven en contradicció amb ser d’esquerres, i fins i tot, en ser republicans.
Tot i la llarga trajectòria, hi ha el gran parèntesis de la postguerra fins la recuperació de la democràcia, en que el partit simplement va subsistir, amb ben poca notorietat, en comparació amb els partits més potents, PSOE i PSUC.
Recuperada la democràcia, el partit recuperà presència a les institucions, si bé, de manera molt minoritària, i de seguida mostrà les incongruències, pròpies de la seva existència. Pacte amb Jordi Pujol, i acceptació de càrrecs de president del Parlament i entrada en el Govern. Eren els temps de Joan Hortalà, com a president que feia i desfeia com li donava la gana.
Els anys posteriors, es caracteritzen per aquesta permanent inestabilitat, pròpia d’un partit que practica el que jo en diria “el canibalisme polític”, entès com la permanent lluita per menjar-se els líders del partit. Es el problema d’un funcionament molt anàrquic i caòtic, en el sentit de que tothom pot intervenir a tot arreu, i qualsevol decisió pot entrar en crisis, l’endemà de la seva aprovació. Res és segur, res és fiable, perquè el que avui interessa pot ser descartat l’endemà.
Només cal veure el reguitzell de lideratges “cremats” en aquests 40 anys de democràcia recuperada, per donar-se compte del que dic. I poden aparèixer personatges realment sorprenents, com foren Angel Colom, Pilar Rahola, o ara, mateix Gabriel Rufián, cara estatal d’ERC, en substitució de Joan Tardà. O fitxatges com Ernest Maragall, Alfred Bosch, i altres, simplement interessats en ocupar càrrecs institucionals. En el passat han quedat noms com Joan Puigcercós, Carod – Rovira, Joan Ridao...menjats per assemblees anàrquiques que podien canviar de la nit al dia, els principis del partit.
Arribats al punt en que estem, no és gens estrany, veure com ERC passa del recolzament en l’elecció de Pedro Sánchez com a president del Govern, a votar en contra d’una nova pròrroga a l’estat d’alarma. Les raons son el de menys. Ni ells mateixos moltes vegades saben els motius exactes del canvi de posicionament. Poden ser per no quedar malament, amb una part de les bases. O per marcar diferències amb Junts x Cat, o per preparar millor una campanya electoral. Es igual. El país, els ciutadans, son secundaris. Si cal es pot defensar una cosa i la contrària, al mateix temps.

I així estem i així anem. Tenim dos partits independentistes en el govern de Catalunya, sense cap visió d’Estat, ni cap guió concret per a Catalunya ni per als seus ciutadans. Estan a l’espera de les properes eleccions i qualsevol cosa que pugui posar en perill uns bons resultats, serà esbandit i rebutjat. Aquesta ha estat la constant en la vida d’ERC, i que ningú cregui en un possible canvi perquè mai l’ha dut a terme. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?