Wednesday, May 06, 2020

 

CENTRALISME, DE QUI ? art. Endavant Digital


CENTRALISME, DE QUI ?
En aquesta llarga etapa de pandèmia ,hem pogut veure, el gran interès del Govern de la Generalitat, en protestar per a totes i cadascuna de les decisions preses pel Govern central. De fet, podríem resumir l’actuació de la Generalitat, en fer, tot el contrari del que decidia Madrid. Pel que es veu aquesta és la manera de distanciar-se i marcar diferències.
Una de les grans crítiques, ha estat contra la centralització de decisions, en un comitè d’experts, i en el propi Consell de Ministres. Pel que sembla, el nostre Govern és molt propens a les decisions col·lectives, i a fer consultes, amb tots els estaments del país. Això, de paraula, en realitat, el centralisme de la Generalitat, és més radical que el de Madrid.
Si algú no ho creu així, que parli amb els alcaldes i alcaldesses que tingui a mà, o amb els consells comarcals, diputacions, o amb els agents socials i empresarials. Tots, li diran que no han tingut cap oferta de diàleg i menys de negociació per a acordar accions conjuntes, en la lluita contra la pandèmia i encara menys, per parlar del futur immediat.
Però, el tema que vull destacar, és, fins a quin punt el centralisme de la Generalitat, oblida l’existència de tot un immens rere país que veu com es prenen decisions, sense ser tingut en compte. Resulta sorprenent, la batalla, per aconseguir dur a terme la desescalada, per regions sanitàries, en comptes de per províncies. Aquí, els partits independentistes, n’han fet una gran causa de no sotmetre’s a les províncies. Paraula maleïda que no poden acceptar ni que sigui la millor solució. Ningú coneix els límits de les regions sanitàries, i tothom coneix els de les províncies, però, vaja, tornem al tema.
El que sorprèn és que ningú hagi pensat en tenir present la composició del país, a l’hora de decidir com fer la desescalada. Algú ha pensat en que es podia fer per trams de població ? O és que algú creu que en tots els municipis de menys de 1000 habitants, pot haver perill d’aglomeracions o  concentracions nombroses ? Perquè no haver deixat àmplia llibertat, a uns 400 municipis de Catalunya, de menys de 1000 habitants ? Cadascun d’aquests municipis té uns 25 o 30 kms2 de terme municipal, de manera que mai hi haurà aglomeracions, si a més, els bars i restaurants estan tancats.
Son curioses les crítiques contra les decisions estatals, i en canvi, he trobat a faltar les crítiques que haurien d’haver caigut contra un Govern que desconeix la composició del seu país. La immensa majoria d’aquests petits municipis, no han tingut cap positiu, i si n’hi hagués algun, és ben fàcil d’aïllar i traslladar a l’hospital més proper.
Així, doncs, fa dies que 400 municipis, podrien fer vida gairebé normal, si s’hagués tingut en compte les seves característiques. I parlo dels de menys de 1000 habitants, perquè realment son molt, molt petits, però segurament es podia haver pujat el llistó fins els dos o tres mil, sense cap perill per al conjunt de la població.
En fi, el nostre Govern veu cada dia la palla a l’ull de Madrid i no veu la biga ni l’arbre que té en el seu seu. Així anem. Un autèntic desgavell de tots contra tots, buscant marcar distàncies amb els altres, per a poder amagar el desastre propi.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?