Friday, May 22, 2020

 

AMB EXÈRCIT O SENSE ? - art. Regió 7


AMB EXÈRCIT O SENSE ?
En aquests mesos de pandèmia, s’han reobert vells debats, alguns d’ells, a la vista d’imatges que no han agradat a una part dels partits independentistes. Parlo de l’existència de l’exèrcit, i la seva participació en la lluita contra la pandèmia. Això, em porta a parlar d’un debat que els partits independentistes han obviat, per la incomoditat que els genera, i les contradiccions que comporta, dir sí o no, a l’existència de les forces armades, en qualsevol país del món.
Hi ha qui per ignorància o per somnis pacifistes, molt respectables , creuen poder conformar un país independent, sense exèrcit. Tocant de peus a terra, és impossible un país, sense la seguretat que atorguen les forces armades. Només uns pocs països no disposen d’exèrcit, però sí compten amb la protecció d’altres estats. Es el cas d’Andorra, Mònaco, Costa Rica, Islàndia, Aruba, Illes Caiman, i pocs més.
De fet, la participació en qualsevol agrupació d’estats, comporta la obligació de tenir exèrcit. I no solament això, sinó tenir-lo plenament operatiu, amb un nivell de composició en personal i material, adient al territori que ha de protegir. Per entendre’ns, formar part de la Unió Europea, suposa una participació en els seus òrgans de govern, aportar finançament, i disposar d’exèrcit, per la defensa d’aquest territori. Del propi i del conjunt . Es més, es recomana una dedicació del 2% del PIB, com a mínim, al sosteniment de les FFAA.
Son pocs els Estats de la UE que compleixin aquesta recomanació, de fet només ho fan Regne Unit ( 2,56 % ) , França ( 2,01 ), la resta estan per sota, Països Baixos ( 1,43 %), Itàlia ( 1,40 ), Espanya ( 1,34 %) igual percentatge que Alemanya. Però fins i tot el més petits de tots , Malta, també ha de disposar d’exèrcit, ni que sigui amb una dedicació del 0,71 % de seu PIB. Aquest incompliment de la majoria de països, ja ha motivat la queixa i l’exigència dels EUA d’augmentar-la, per no haver de sostenir ells, la major part de la despesa militar en el marc de l’ OTAN.
Aquesta llarga introducció ve a tomb, per a aclarir i exposar un tema que cap dels partits independentistes, ni de les entitats que els hi donen suport, hi ha entrat mai. Almenys en cap moment, de manera clara i definida. Molts, es queixen de la presència de l’exèrcit, en tasques que consideren no els hi son pròpies, però les fan servir quan fa falta ( cas d’incendis, inundacions, destrosses en territoris, o ara, amb la pandèmia) . Aquesta doble manera de fer i actuar, molt pròpia, del nostre país, obvia la obligatorietat de la seva existència.
O és que algú pensa en un país independent , sense exèrcit ? Qui es faria càrrec de la defensa de les aigües territorials ?  qui de la protecció dels cels catalans ? i de les fronteres ? O és que el nou país, prescindiria de tot plegat ? Podria el nou país, quedar fora de tothom , de manera que ni formés part de la UE, ni de l’OTAN, ni de cap altra agrupació de països ? Algú ha pensat en com de difícil, complex, i costós, és la formació d’unes FFAA ?
Ho dic per a tots aquells, que creuen que amb quatre rals, es pot resoldre un tema. Si Catalunya té 228.682 milions de PIB, la dedicació d’un 2% , suposa la xifra de 4.573,64 milions d’euros a l’any. Evidentment que aquest import suposa el manteniment, però la constitució d’un exèrcit de nova planta, suposaria aquesta xifra multiplicada per vuit o per deu. I, tot seguit ve el més difícil: trobar personal, per a constituir aquest exèrcit. No és fàcil disposar dels efectius necessaris per a cobrir els llocs, quan alguna revista especialitzada, proposava entre els trenta-cinc i els quaranta mil efectius. Es trobarien aquests efectius, o s’haurien d’anar a buscar en altres indrets ?
Estem encara batallant contra la pandèmia i seria realment incomprensible no fer ús de personal i material, adequat i preparat per a fer-hi front. Puix que hem de tenir exèrcit, com millor el tinguem, millor per a tots. Cada país, n’ha fet ús, i si una cosa ha deixat la seva intervenció, és la rapidesa i eficàcia en la seva acció. Si algú creu que disposar d’exèrcit va a criteri del govern de torn, viu en un altre món.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?