Monday, April 06, 2020

 

SECTORS ESTRATÈGICS - art. Nació Digital Solsona


SECTORS ESTRATÈGICS.
Si una cosa demostra, l’actual crisis per la pandèmia, és la relaxació en alguns temes que havien estat essencials, durant els anys de la “guerra freda”.  El llarg període, posterior a la segona guerra mundial, fins a la caiguda de la Unió Soviètica, va suposar estar molt alerta a dominar, tots i cadascun dels “sectors estratègics” del país.
Cada país, del món occidental, era conscient de les seves febleses i de la necessitat d’estar sempre alerta y en les millors condicions, per si es produïa un nou conflicte mundial. D’aquí que sectors com el carbó, la producció d’electricitat, el gas, les grans indústries, determinats productes químics, mines, etc, eren mantingudes, encara que fossin deficitàries. Era el tribut a pagar, per ser i mantenir la independència.
La caiguda de la URSS, l’ampliació de la Unió Europea, la bona relació amb EUA, una certa obertura de Xina, i la globalització general, varen relaxar els ànims, i varen fer caure els proteccionismes sobre multitud de productes, abans considerats “estratègics”. Però, res és per a sempre, i si una cosa ha demostrat la pandèmia, és la necessitat d’introduir canvis, en molts àmbits, de la política i l’economia, si volem enfortir i garantir el sistema que tenim.
D’entrada, constatar que les velles relacions entre socis, han canviat substancialment. Per una banda, Gran Bretanya, ha trencat amb la UE i per altra, la bona relació i interdependència amb EUA, ha fet fallida, de la mà del president més estrafolari que ha tingut mai , aquesta gran potència, demostrant que ens hem d’espavilar per nosaltres sols, si volem garantir els nostres interessos ( els dels europeus).
Per entendre el que vull dir, aquests dies, hem vist com material ben poc “tècnic”, ni especialment difícil de produir o fabricar, havia de venir de la Xina, perquè aquí no el produíem, o en quantitats realment ridícules. Tots sabem que quan hi ha escassetat d’un material, aquest puja de preu, i passa a ser “estratègic”, amb tot el que això representa. HO hem vist amb les mascaretes, granotes de protecció, ulleres, guants, respiradors....tothom s’ha avocat cap a Xina, produint un col·lapse immens.
El resultat de tot plegat, un increment enorme de preus, uns terminis d’entrega llargs, alguns materials poc fiables...a banda d’unes guerres comercials, entre països, i fins i tot entre territoris del mateix país. Què vol dir això ? Doncs, que multitud d’empreses espanyoles han anat tancant , al llarg dels anys, sense tenir qui les rellevés. Resultat, dependència total de tercers països, amb tot el que comporta.
I ara ens referim a materials i equipaments senzills. Si això ho traslladem a materials o maquinària més sofisticada, veurem el greu perill que correm sinó rectifiquem a temps. Aquesta constatació de les febleses nostres i del conjunt de la UE, obligarà a estudiar i planificar, amb temps i forma, un pla d’infraestructures, equipaments i serveis, a salvaguardar, per casos de crisis. No podem tornar a improvisar, perquè costa vides, i a més suposa dependre d’altres països, que primer pensaran en ells, i després en nosaltres.
De les crisis, se’n pot sortir reforçat si s’estudien els errors, i es resolen les deficiències. Toca pensar en com garantim els “sectors estratègics”, fonamentals i alhora decidim unes prioritats d’inversió i atenció, per poder fer front als problemes, en millors condicions. En aquest cas, hem vist que ni el PP ni CiU ( ara els posconvergents) ni ERC han fet cap auto crítica per haver reduït enormement els recursos per a la sanitat pública. La manca de professionals, d’equipaments i serveis, no és culpa de tercers països, sinó de decisions polítiques, preses pels partits de govern, en els darrers deu anys. No ens equivoquem d’adversaris, ni desviem culpes cap a d’altres. Tots els errors es paguen i aquest l’estem pagant, molt i molt car.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?